Bioničke oči: veliki iskorak u razvoju sljedeće generacije umjetnih pomagala za vid

Britanski i kineski istraživači došli su do novog tehnološkog rješenja koje će osigurati sustave male snage za korištenje u bioničkim očima

Mladen Smrekar ponedjeljak, 17. siječnja 2022. u 15:35

Ubrizgavanje elemenata mekog metala indija u 2D materijal molibden disulfid (MoS2), moglo bi poboljšati električnu vodljivost i smanjiti potrošnju energije optičkih sinapsi koje se koriste u razvoju bioničkih očiju, zaključak je do kojeg su došli istraživači sa Sveučilišta Northumbria u Newcastleu i njihovi kolege iz kineskog Instituta u Harbinu. 

Proces izrade hemisferičnog elektroničkog oka
Proces izrade hemisferičnog elektroničkog oka

Nova tehnologija testirana je unutar strukture elektroničke mrežnice i pokazalo se kako proizvodi potrebne funkcije senzora slike visoke kvalitete. Rezultati zajedničkog rada predstavljeni su u časopisu Advanced Materials.

Inovativne ideje

Trenutni vizualni sustavi temelje se na fizički odvojenim senzorima, memorijama i procesnim jedinicama. Ovi sustavi često troše velike količine energije i imaju brojne poteškoće prilikom obavljanja složenih zadataka učenja i obrade slike. Stoga će novorazvijena metoda olakšati izradu sljedeće generaciju umjetnih vizualnih sustava, objašnjava profesor Richard Fu

Profesor Fu (lijevo) sa suradnicima iz Sveučilišta u Newcastleu
Profesor Fu (lijevo) sa suradnicima iz Sveučilišta u Newcastleu

Inovativne ideje ovog istraživača sa Sveučilišta Northumbria pridonijele su razvoju biosenzora i dijagnostičkih alata koji se temelje na piezoelektričnim materijalima, uzorkovanju stanica i manipulaciji. Njegova rješenja koriste se u mikrokirurgiji, a razvio je i nanostrukturirane pametne materijale za primjenu senzora plina i obnovljivih izvora energije.

Bionički očni implantati

Bionički implantati za oči rade unutar postojećih struktura oka ili u mozgu. Dizajnirani su za postizanje funkcionalnih ciljeva vizije - za razliku od onih fizičkih, kozmetičkih.

Shematske ilustracije CVD postavke za sintezu MoS2 filma
Shematske ilustracije CVD postavke za sintezu MoS2 filma

Razvija se nekoliko bioničkih očnih implantata, ali trenutno ih je dostupno vrlo malo, a prikladni su samo za sljepoću uzrokovanu specifičnim očnim bolestima. Međutim, zahvaljujući novim istraživanjima, sve bi više ljudi uskoro moglo imati koristi od visokotehnoloških bioničkih očiju.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi