Diskutabilne 132 milisekunde: snimanje pokreta otkriva zašto VAR ima problema sa zaleđem

Studija sugerira da je VAR koristan za sprečavanje očitih pogrešaka, ali još nije dovoljno precizan da točno presudi baš svaki put. Postoji i rješenje, ali je jako skupo...

Mladen Smrekar subota, 23. srpnja 2022. u 15:08

VAR, ili Video Assistant Referee, u nogomet je uveden 2018. kako bi pomogao sucima da pregledaju odluke o golovima, crvenim kartonima, jedanaestercima i ofsajdima. Tehnologija koristi filmske snimke s kamera, što znači da VAR operateri mogu vidjeti akciju iz različitih kutova i zatim ponuditi svoje prosudbe o incidentima glavnom sucu kako bi donio konačnu odluku.

Snimanje pokreta

Međutim, nakon niza kontroverznih odluka koje mogu promijeniti tijek igre, točnost i primjenu VAR-a doveli su u pitanje razni stručnjaci, ali i bivši nogometaši poput Garyja Linekera i Alana Shearera. Kritičari tvrde i da VAR ometa tijek igre, iako neka istraživanja pokazuju da je smanjio broj prekršaja, ofsajda i žutih kartona.

Dr. Pooya Soltani, iz Centra za analizu kretanja, istraživanje zabave i primjene (CAMERA) Sveučilišta u Bathu, koristio je optičke sustave za snimanje pokreta za procjenu točnosti VAR sustava. Snimio je nogometaša kako prima loptu od suigrača, gledano iz različitih kutova kamere, i snimao 3D položaje lopte i igrača pomoću optičkih kamera za snimanje pokreta.
Sudionici koji su gledali isječke zamoljeni su da odrede točan trenutak udarca i procijene je li primatelj lopte bio u ofsajdu.

Ograničenja VAR-a

Studija je pokazala da su sudionici u prosjeku mislili da je lopta šutnuta 132 milisekunde kasnije nego što je zapravo bila, mjereno optičkim kamerama za kretanje. Također je utvrđeno da su sudionici bili točniji u svojim prosudbama kad se akcija gledala pod kutom od 0 i 90° te kada su bile prisutne VAR linije navođenja.

Točnost VAR sustava procjenjena je optičkim sustavom za snimanje pokreta
Točnost VAR sustava procjenjena je optičkim sustavom za snimanje pokreta

"VAR je stvarno koristan u pomaganju sucima da donesu točne odluke, ali ova je studija pokazala da ima određena ograničenja. Broj sličica i razlučivost kamera koje se koriste u VAR-u ponekad ne prate brze pokrete, što znači da su igrač ili lopta ponekad zamagljeni", rekao je Soltani, predstavljajući svoja otkrića na netom održanoj konferenciji Međunarodnog društva za biomehaniku u sportu (ISBS).  

VAR je koristan, ali...

To što je lopta šutnuta 132 milisekunde ranije nego što su sudionici primijetili ne zvuči puno, ali u brzoj igri moglo bi biti dovoljno dugo da igrači budu na drugom mjestu i stoga potencijalno promijeniti ishod zaleđa, primjećuje Soltani koji smatra kako se pri donošenju sudačkih odluka ne treba se sasvim oslanjati na VAR, iako je on veoma koristan za uočavanje očitih pogrešaka.

Dr. Pooya Soltani iz Centra za analizu kretanja, istraživanje zabave i primjene Sveučilišta u Bathu
Dr. Pooya Soltani iz Centra za analizu kretanja, istraživanje zabave i primjene Sveučilišta u Bathu

Studija je sugerirala da bi se točnost VAR-a mogla poboljšati korištenjem kamera s većim brojem sličica koje bi bilježile kretanje te iscrtavanjem debljih linija. Uz to, točnost bi se mogla poboljšati gledanjem iz više kutova.

"Korištenje kamera veće razlučivosti, veći broj sličica u sekundi i pristup volumetrijskom snimanju pokreta poboljšalo bi točnost VAR-a, ali to bi bilo puno skuplje", zaključuje dr. Soltani koji vjeruje da "bez obzira bila točna ili pogrešna, konačna odluka suca daje draž igri."