Dubokim učenjem došli do informacija o bioaktivnosti milijuna molekula

Alat Laboratorija za strukturnu bioinformatiku i mrežnu biologiju pri IRB Barcelona predviđa biološku aktivnost kemijskih spojeva i ključne informacije za procjenu njihovog terapijskog potencijala

Mladen Smrekar četvrtak, 1. srpnja 2021. u 06:00

Koristeći umjetne neuronske mreže, znanstvenici su izveli eksperimentalne podatke za milijun spojeva i razvili paket programa za procjenu bilo koje vrste molekula. Njihov rad objavljen je u časopisu Nature Communications.

Laboratorij za strukturnu bioinformatiku i mrežnu biologiju pod vodstvom dr. Patricka Aloya dovršio je podatke o bioaktivnosti za milijun molekula. Tim je osmislio i alat za predviđanje biološke aktivnosti bilo koje molekule, čak i kada nisu dostupni eksperimentalni podaci.

Detalj iz zbirke uzoraka
Detalj iz zbirke uzoraka

Najveća baza podataka

Ova nova metodologija temelji se na Chemical Checkeru, najvećoj bazi podataka profila bioaktivnosti za pseudo lijekove, koju je isti laboratorij razvio i objavio 2020. Chemical Checker prikuplja podatke iz 25 prostora bioaktivnosti za svaku molekulu. Ti su prostori povezani s kemijskom strukturom molekule, ciljevima s kojima ona djeluje ili promjenama koje izaziva na kliničkoj ili staničnoj razini. 

Znanstvenici su izveli eksperimentalne podatke za milijun spojeva
Znanstvenici su izveli eksperimentalne podatke za milijun spojeva

Međutim, ove vrlo detaljne informacije o mehanizmu djelovanja nepotpune su za većinu molekula, što implicira da za određenu mogu postojati podaci za jedan ili dva prostora bioaktivnosti, ali ne i za svih 25. Istraživači su sad sve dostupne informacije povezali  metodama dubokog strojnog učenja.

Predviđanja i pouzdanost

Podaci o bioaktivnosti predviđeni modelom imaju veći ili manji stupanj pouzdanosti, ovisno o raznim faktorima, uključujući količinu dostupnih eksperimentalnih podataka i značajke molekule. 

Novi alat omogućuje predviđanje prostora bioaktivnosti novih molekula
Novi alat omogućuje predviđanje prostora bioaktivnosti novih molekula

"Svi su modeli pogrešni, ali neki su korisni! Mjera pouzdanosti omogućuje nam da bolje interpretiramo rezultate i istaknemo koji su prostori bioaktivnosti molekule točni", objašnjava prvi autor dr. Martino Bertoni


Besplatna softverska knjižnica

"Novi alat omogućuje predviđanje prostora bioaktivnosti novih molekula; to je presudno u procesu otkrivanja lijekova jer možemo odabrati najprikladnije kandidate i odbaciti loše", objašnjava Dr. Aloy.

Ova softverska knjižnica je slobodno dostupna znanstvenoj zajednici, a istraživači će je redovito ažurirati kako bude postajalo dostupno više podataka o biološkoj aktivnosti. Sa svakim ažuriranjem eksperimentalnih podataka u Chemical Checkeru, umjetne neuronske mreže također će se revidirati kako bi se poboljšale procjene.