Generativni AI alati mogli bi automatizirati četvrtinu radnih zadataka

Gledano na tržištima u SAD-u i Europskoj uniji, generativni sustavi umjetne inteligencije mogli bi utjecati na oko 300 milijuna radnih mjesta, kaže najnovije istraživanje investicijske banke Goldman Sachs

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. ožujka 2023. u 06:00
AI je već preuzeo posao izrade ove ilustracije 📷 Bing
AI je već preuzeo posao izrade ove ilustracije Bing

Čak četvrtina radnih mjesta na području Europske unije i SAD-a moglo bi biti potpuno automatizirano zahvaljujući napretku alata iz domene generativne umjetne inteligencije. Zaključak je ovo istraživanja koje su objavili iz investicijske banke Goldman Sachs. ChatGPT, DALL-E i slični alati, čije se uratke često ne može razlikovati od ljudskih, donijet će značajne poremećaje na tržište rada, pri čemu bi čak 300 milijuna radnih mjesta na promatranim tržištima moglo biti izloženo značajnim promjenama. Među njima najveći je broj radnih mjesta među odvjetnicima i administrativnim radnicima, kažu iz Goldman Sachsa.

Velike promjene, pozitivne i negativne

Dvije trećine svih poslova u EU i SAD-u donekle će moći iskoristiti prednosti generativne umjetne inteligencije za automatizaciju zadataka, a spomenuta četvrtina u opasnosti je od potpune automatizacije. No, neće se promjene, uslijed velikog širenja mogućnosti umjetne inteligencije, biti nužno negativne. Isto istraživanje, naime, predviđa da bi generativni AI alati mogli potaknuti nove ideje i kreativnost kod ljudi. Zahvaljujući tome, tijekom narednog će desetogodišnjeg razdoblja AI imati pozitivan utjecaj na bruto domaći proizvod od oko 7%, predviđaju analitičari.

Većina zaposlenika moći će automatizirati manji dio svojih radnih zadataka i moći će zadržati svoja radna mjesta, a pritom će imati nešto više vremena za posvetiti se kreativnijim i produktivnijim zadacima. Oko 30% radnika, primarno onih koji rade na terenu ili obavljaju poslove fizičke naravi, neće biti dotaknuto "AI revolucijom". U konačnici, predviđa se da će oko 7% radnih mjesta biti u najvećoj izravnoj opasnosti od toga da ljude na njima potpuno zamijene AI sustavi.

OpenAI ima svoje procjene

Prema organizaciji OpenAI, zaslužnoj za trenutačno najpoznatije AI sustave, na tržištu rada u SAD-u oko 80% radnika moći će automatizirati barem 10% svojih zadataka. Ovo istraživanje izradili su njihovi stručnjaci, korištenjem vlastitih alata, ali i svojeg velikog jezičnog modela, koji im je pomogao u analizi.