Helikopter na Marsu priprema se za prvi let

NASA-in rover Perseverance ispustio je, prema planu, maleni helikopter Ingenuity na mjesto predviđeno za njegovo prvo polijetanje, koje se očekuje kroz tjedan dana

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. travnja 2021. u 06:00

Rover Perseverance, najnaprednije robotsko vozilo do sada poslano na Mars, sa sobom je na ovaj put poveo i prvu autonomnu letjelicu, maleni helikopter Ingenuity. Ovo "čudo" tehnologije iznimno je zanimljivo jer u malenom kućištu težine tek 2 kilograma (na Zemlji) mora imati svu tehnologiju potrebnu za let na drugom planetu, i u atmosferi koja je na tek oko 1% gustoće atmosfere na Zemlji. Ingenuity će, prođe li sve po planu, postati prva ljudska letjelica koja je se vinula u zrak na nekom drugom planetu, a sa sobom će nositi i dio zrakoplova koji je prvi poletio na našem planetu – Fylera I braće Wright.

Kontrola misije je proteklih tjedan dana provela u pripremama za ispuštanje helikoptera s rovera, što je ovoga vikenda i dovršeno. Perseverance je ispustio malenu letjelicu na mjesto koje je određeno kao pogodno za polijetanje i slijetanje, udaljio se na pristojnu udaljenost od nje i na Zemlju poslao fotografiju odrađenog posla.

Ingenuity sada mora pripremiti sve svoje sustave, rasklopiti rotore, te primiti instrukcije za let. Sve to potrajat će još oko tjedan dana, pa iz NASA-e poručuju da helikopter neće poletjeti prije sljedeće nedjelje, 11. travnja. Dogodi li se let tog dana, podatke o njemu (a nadamo se, i snimke) vidjet ćemo najranije 12. travnja.

Helikopter je predviđen da bude samostalan i operativan oko 30 dana od odvajanja s rovera. U tom vremenu trebao bi odraditi jedan ili više pokusnih letova. Prvi od njih sastojat će se od vertikalnog polijetanja, lebdenja u trajanju između 20 i 30 sekundi na tek metar-dva od tla, te slijetanja. Ako sve prođe u redu, tim će pokušati i nešto ambicioznije letove, sa sve većim udaljenostima i visinama.

Cilj misije je tek istražiti može li se na Marsu letjeti kako su to u NASA-i zamislili, a nakon što Ingenuity odradi svoje pokusne letove rover Perseverance će se vratiti svojim osnovnim, znanstvenim, zadaćama.