I siječanj bio rekordno topao, na Antarktici zabilježeno 20°C

Niz rekordno toplih mjeseci koji je započeo prošloga ljeta nastavljen je i početkom ove godine. Posebno je zabrinjavajuća nikad viđena situacija na Antarktici

Sandro Vrbanus subota, 15. veljače 2020. u 22:22

Agencije NOAA (američka agencija za oceane i atmosferu) i Copernicus (njezin europski pandan), objavile su kako je protekli mjesec bio najtopliji siječanj otkako je mjerenja. Niz najtoplijih mjeseci ikada zabilježenih započeo je još prošloga ljeta, a nastavio se i u početku ove godine.

Posebno topli bili su predjeli na sjeveroistoku Europe, od Norveške do Rusije, s mnogim mjestima koja su zabilježila i do 6°C višu temperaturu od tridesetogodišnjeg prosjeka. Ništa bolje nije bilo ni u Aziji, dok je cijela sjeverna hemisfera zabilježila ispodprosječnu količinu snijega. Globalni prosjek temperatura bio je neznatno viši (0,03°C) od siječnja 2016., kada je pak aktivan bio El Niño. Sada je rekordna temperatura zabilježena i bez tog fenomena.

Svjetska je prosječna temperatura za 1,14°C bila viša od prosječne u 20. stoljeću. U Europi je prosječna temperatura bila 0,2°C viša od najviše do sada, izmjerene u siječnju 2007. godine.

Antarktika se topi

Osim zabrinjavajućeg trenda globalnog zatopljenja, za koje 97% znanstvenika potvrđuje da je posljedica ljudskog djelovanja, bilježe se i lokalni poremećaji i odstupanja od klimatoloških prosjeka. Tako je, primjerice, na Antarktici prvi puta u povijesti zabilježena temperatura viša od 20 °C. Na otoku Seymour, smještenom uz obale Antarktičkog Poluotoka, izmjerena je lokalna temperatura od 20,75°C, što je 1°C više nego ikada prije. Dogodilo se to 9. veljače.

Na ovu se vijest nadovezuje i činjenica da je Europska Svemirska Agencija ESA snimila odvajanje ogromnog ledenjaka s Antarktike. Tamošnji glečer poznat kao PIG (Pine Island Glacier) ostao je bez svojeg dijela velikog čak 300 km2, što je otprilike veličina Malte – ili, nama bliže, otoka Hvara.

EAS-ini sateliti lani su snimili dvije velike pukotine pa su znanstvenici od tada promatrali odvajanje ovog ledenjaka i sve snimili. U prilogu prenosimo njihovu animaciju odvajanja ogromne ledene površine i njezinog kasnijeg raspadanja na manje dijelove, nastalu iz snimaka zabilježenih tijekom posljednjih godinu dana, zaključno s 10.veljače. Glečeri u ovoj regiji smanjuju se zadnjih 25 godina, a njihovo nestajanje sve je brže, upozoravaju iz ESA-e.