Potvrđeno: protekli srpanj bio je najtopliji mjesec otkako je mjerenja

Osim što su temperature diljem svijeta bile rekordne, na povijesno najnižim razinama je i količina leda na Arktiku i Antarktiku

Sandro Vrbanus subota, 17. kolovoza 2019. u 07:00

Američka agencija za oceanografiju i atmosferu NOAA objavila je najnovije klimatološke podatke za prošli mjesec koji potvrđuju ranije podatke Svjetske meteorološke organizacije o tome kako je srpanj ove godine bio rekordno topao mjesec. Uzevši u obzir da je srpanj i inače među najtoplijim mjesecima u godini, a ovogodišnji je bio za 0,3°C topliji od dosadašnjeg rekordera, srpnja 2016., prošli je mjesec bio ujedno i najtopliji mjesec – otkako se, posljednjih 140 godina, provode mjerenja.

Da stvar bude još gora, rekordno topao srpanj došao je odmah nakon rekordno najtoplijeg lipnja ikada zabilježenoga. Srpanj 2019. godine u konačnici je bio, s temperaturom od 16,73°C, za oko 1°C topliji od globalnog prosjeka 20. stoljeća.

Dodatno, protekli je srpanj bio 43. srpanj u nizu te 415. mjesec općenito s natprosječno toplom temperaturom. Dakle, kako smo već pisali, svi mlađi od 34 godine nikada nisu doživjeli ispodprosječno topao mjesec.

NOAA izdvaja i neke klimatske anomalije zabilježene u srpnju
NOAA izdvaja i neke klimatske anomalije zabilježene u srpnju

Rekordno vruća 2019.

Gledajući na godišnjoj razini, od siječnja do kraja srpnja, ova je godina druga najtoplija u povijesti mjerenja, a to mjesto dijeli s 2017. godinom. Najtoplija u povijesti ova je godina bila u dijelovima Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Australije, Novog Zelanda, juga Afrike, te Tihog, Indijskog i Atlantskog oceana. Jedino gdje je protekloga mjeseca bilo nešto hladnije su dijelovi Skandinavije i Rusije.

Gledajući razine leda na Arktiku i Antarktiku ponovno dolazimo do zabrinjavajućih podataka. Na Arktiku je zabilježeno 19,8%, a na Antarktiku 4,3% leda manje od prosjeka.