Korištenje tehnologije nije u vezi s mentalnim zdravljem mladih

Još jedna studija potvrdila je kako vrijeme provedeno uz elektroničke uređaje i na Internetu nema izravne korelacije s mentalnim zdravljem u mlađih osoba

Sandro Vrbanus utorak, 27. kolovoza 2019. u 06:00

Istraživači sa sveučilišta University of California Irvine objavili su studiju u stručnom časopisu Clinical Psychological Science, u kojoj prezentiraju rezultate svojeg istraživanja provedenoga na preko dvije tisuće mladih – a u kojem se pokušalo dovesti u korelaciju mentalno zdravlje i korištenje mobitela i Interneta kod ispitanika. Studija je uključivala ispitanike u dobi od 10 do 15 godina koji su odabrani iz osnovnih škola u Sjevernoj Karolini.

Ranije ove godine, posjetimo, još je jedna studija provedena na 17 tisuća ispitanika pokazala da ne postoji povezanost između zdravstvenih tegoba i gledanja u ekrane.

Dopisivanje ima pozitivan učinak

Istraživači su prikupili podatke o simptomima mentalnog zdravlja mladih kroz upitnik proveden tri puta na dan, a svakoga dana ispitanici su odgovarali i na pitanja o navikama korištenja mobitela te o vremenu provedenom uz tehnologiju i Internet.

U konačnici istraživači nisu uspjeli pronaći statistički značajnu korelaciju između povećanog korištenja mobitela ili Interneta s pogoršanjem psihološkog stanja u mladih. Tinejdžeri koji su slali više poruka svojim prijateljima čak su prijavljivali i kako se osjećaju bolje i manje depresivno od onih koji su manje komunicirali na ovaj način.

"Nasuprot uvriježenom vjerovanju da pametni telefoni i društvene mreže uništavaju mentalno zdravlje mladih, mi ne vidimo temelja za ideju da bi vrijeme provedeno na telefonima i online bilo povezano s povećanim rizikom za mentalne bolesti", napominju stručnjaci koji stoje iza ove studije.

"Možda je vrijeme da odrasli prestanu raspravljati o tome jesu li pametni telefoni i društvene mreže dobri ili loši za mentalno zdravlje mladih, te da počnu smišljati načine kako da ih bolje podržavaju u njihovim životima, offline i online", zaključuje se u ovom radu.