Može i bez kontakta: Australci robote kontroliraju umom 

Tehnologija upravljanja bez ruku i glasa čini suvišnima konzole, tipkovnice, zaslone osjetljive na dodir pa čak i tehnologiju prepoznavanja gesta rukom

Mladen Smrekar srijeda, 22. ožujka 2023. u 05:47

Istraživači sa Sveučilišta za tehnologiju u Sydneyu (UTS) razvili su tehnologiju biosenzora koja će nam omogućiti da raznim uređajima, poput robota i strojeva, upravljamo isključivo mislima. 

Grafen i silicij

Napredno sučelje mozak-računalo razvili su profesori tamošnjeg Fakulteta inženjerstva i informatike u suradnji s australskom vojskom i njihovim odjelom za inovacije. Motivi vojske su jasni, no ova bi se tehnologija lako mogla primijeniti i u civilnom društvu, od proizvodnje, preko zrakoplovstva do zdravstva, omogućavajući na primjer osobama s invaliditetom da upravljaju invalidskim kolicima ili rade s protetikom.

Biosenzor hvata moždane valove operatera, a dekoder prevodi signal u naredbe
Biosenzor hvata moždane valove operatera, a dekoder prevodi signal u naredbe

Tehnologija upravljanja bez pomoću ruku i glasa funkcionira i izvan laboratorijskih uvjeta, bilo kada i bilo gdje, i čini suvišnima konzole, tipkovnice, zaslone osjetljive na dodir pa čak i tehnologiju prepoznavanja gesta rukom, objašnjavaju istraživači. Oni su nosive suhe senzore razvili korištenjem vrhunskog grafenskog materijala u kombinaciji sa silicijem. Na taj su način prevladali probleme korozije, izdržljivosti i otpornosti na kontakt s kožom.

Proširena stvarnost

Nova studija, objavljena u časopisu ACS Applied Nano Materials, pokazuje kako su grafenski senzori razvijeni u UTS-u vrlo vodljivi, jednostavni za korištenje i nadasve robusni. Senzori sa šesterokutnim uzorkom postavljeni su preko stražnjeg dijela vlasišta kako bi otkrili moždane valove iz vidnog korteksa. Senzori su otporni na teške uvjete pa se mogu koristiti u ekstremnim radnim okruženjima.

Nosivi suhi senzori razvijeni su korištenjem vrhunskog grafenskog materijala u kombinaciji sa silicijem
Nosivi suhi senzori razvijeni su korištenjem vrhunskog grafenskog materijala u kombinaciji sa silicijem

Korisnik na glavi nosi leće proširene stvarnosti koje prikazuju bijele treperave kvadratiće. Koncentriranjem na određeni kvadrat, biosenzor hvata moždane valove operatera, a dekoder prevodi signal u naredbe.

Vojna testiranja

Tehnologiju je nedavno demonstrirala australska vojska, a vojnici su upravljali četveronožnim robotom Ghost Robotics koristeći sučelje mozak-stroj. Uređaj je omogućio upravljanje robotskim psom s točnošću do 94%.

Ova tehnologija može izdati najmanje devet različitih naredbi u dvije sekunde, a istraživači su posebnu pažnju posvetili minimiziranju šuma iz tijela i okoline kako bi se dobio jasniji signal iz mozga operatera.