Na Novom Zelandu fobije liječe tretmanima virtualne stvarnosti

Rezultati ispitivanja pokazali su smanjenje simptoma fobije za 75 posto nakon šest tjedana programa liječenja

Mladen Smrekar subota, 16. srpnja 2022. u 16:20

Simulacije virtualne stvarnosti mogle bi pomoći osobama koje pate od neke fobije, pokazalo je ispitivanje novozelandskog Sveučilišta Otago. Tamošnji stručnjaci pratili su promjene kod fobičnih pacijenata koji su u terapiji kombinirali izloženosti VR videu od 360 stupnjeva i kognitivno bihevioralnu terapiju (CBT).

Smanjenje simptoma

Sudionici koji su patili od specifičnih strahova od letenja, igala, visine, pauka i pasa u terapiji su koristili potpuno samonavođenu aplikaciju za pametne telefone oVRcome i uparili je s headsetom kako bi uronili u virtualna okruženja koja će im pomoći u liječenju njihovih fobija.

Samonavođena aplikacija za pametne telefone oVRcome
Samonavođena aplikacija za pametne telefone oVRcome

Rezultati ispitivanja, objavljeni u časopisu Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, pokazali su smanjenje simptoma fobije za 75 posto nakon šest tjedana programa liječenja.

Veliki potencijal

"Poboljšanja o kojima su izvijestili sugeriraju da postoji veliki potencijal za korištenje VR-a i aplikacija za mobilne telefone kao sredstva samovođenog liječenja za ljude koji se bore s fobijama", kaže profesor Cameron Lacey.

Sudionici koji su iskusili svih pet vrsta fobija pokazali su usporediva poboljšanja. Nakon šest tjedana terapije prosječna ocjena ozbiljnosti smanjila se s 28/40 (umjereni do teški simptomi) na 7/40 (minimalni simptomi). Nuspojava nije bilo.

Izlaganje u kratnim naletima

Aplikacija oVRcome uključuje terapiju izloženosti, oblik kognitivno-bihevioralne terapije koji sudionike izlaže njihovim specifičnim fobijama u kratkim naletima, kako bi se njihova tolerancija na fobiju izgradila na klinički odobren i kontroliran način, objašnjavaju istraživači.

Neki su sudionici izvijestili o značajnom napretku u prevladavanju svojih fobija; jedan se osjećao dovoljno samopouzdano da si rezervira obiteljski odmor u inozemstvu, drugi je čekao u redu za cjepivo protiv Covida, a treći je toliko prevladao strah od paukova da može boraviti u kući dok su i oni u njoj. 

Prilagođavanje potrebama

Program aplikacije uključuje psihoedukaciju, opuštanje, svjesnost, kognitivne tehnike, izloženost kroz VR i model prevencije recidiva. Sudionici su mogli odabrati vlastite razine izloženosti određenoj fobiji iz velike biblioteke VR videa.

Istraživači Adam Hutchinson i Cameron Lacey
Istraživači Adam Hutchinson i Cameron Lacey

To što se razine izloženosti mogu prilagođavati potrebama pojedinca, dodatna je prednost. Naime, dok tradicionalni tretmani osobnog izlaganja specifičnim fobijama imaju notorno visoku stopu odustajanja zbog nelagode i nedostatka motivacije pacijenata, ovaj tretman nudi veću kontrolu izloženosti strahovima, kažu istraživači.