Nova tehnologija prijenosa energije puni uređaje i dok su u pokretu - bežičnim putem

Tehnologija je testirana na komercijalnim robotima, a može se koristiti i za punjenje telefona, laptopa i kućanskih aparata. Povećanjem kapaciteta mogla bi se puniti i električna vozila u pokretu

Mladen Smrekar petak, 4. veljače 2022. u 06:00

Nova tehnologija prijenosa energije omogućuje jednostavno punjenje uređaja bez korištenja žica ili utikača. Roboti, kuhinjski uređaji i telefoni ili prijenosna računala mogu primati struju bilo gdje u području punjenja, a budući da se prijenos energije nastavlja i dok se uređaj kreće, ova tehnologija bi jednog dana mogla pokretati električna vozila dok su u pokretu. Zvuči predobro, ali čini se da je i moguće. 

Mreža zavojnica

Nakon što su lani prikazali prve rezultate eksperimenata s novom vrstom bežičnog punjača koji istovremeno može puniti više uređaja, o čemu smo već pisali u Bugu,   istraživači sa Sveučilišta Aalto sad su usavršili su tehnologiju prijenosa energije koja djeluje bez obzira na položaj i orijentaciju odašiljača i prijemnika.

Tehnologija je testirana na komercijalnim skladišnim robotima
Tehnologija je testirana na komercijalnim skladišnim robotima

Ključna ideja, opisana u radu koji objavljuje IEEE Xplore, bila je rasporediti odašiljače u mrežu sa strujom u susjednim odašiljačima koja teče u suprotnim smjerovima.

Petlja u smjeru kazaljke na satu u jednom odašiljaču i ona u suprotnom od kazaljke na satu u susjednom odašiljaču stvara mrežu "pozitivnih" i "negativnih" prijenosnih zavojnica nalik na šahovsku ploču s magnetskim tokom između njih. Prijemnik iznad mreže odašiljača hvata magnetski tok između pozitivnih i negativnih odašiljača koji stvara električnu struju za punjenje uređaja.


"Ljepota naše metode je u tome što je vrlo jednostavna, ali i prilično sofisticirana", kaže voditelj projekta Prasad Jayathurathnage. "Ne trebamo vrhunski procesor ili puno računanja da bismo odašiljače učinili inteligentnim."


Spremni za prijenos

Budući da prisutnost prijemnika pokreće prijenos energije, sustav može raditi bez praćenja položaja i komunikacije između prijemnika i odašiljača. To također znači da se energija prenosi samo na prijemnik i da omogućuje istovremeno punjenje nekoliko uređaja.

Eksperimentalna postavka sustava
Eksperimentalna postavka sustava

Odašiljači osluškuju prijemnik. Kad započne prijenos energije na prijemnik, susjedni odašiljači se bude iz sna, spremni za prijenos energije ako se prijamnik pojavi blizu njih. 

Svakodnevna primjena

Tehnologija je testirana na komercijalnim skladišnim robotima finske tvrtke Solteq Robotics, a Jayathurathnage vodi i projekt komercijalizacije nove tehnologiju u industriji i transportu, ali i u svakodnevnim primjenama. 

Raspored s više zavojnica omogućuje učinkovit bežični prijenos energije na velikom području
Raspored s više zavojnica omogućuje učinkovit bežični prijenos energije na velikom području

"Uzmimo, na primjer, kuhinjske uređaje", kaže Jayathurathnage. "Trenutno kuhalo ili blender morate staviti na određeno mjesto da bi dobili energiju. Ali s našom tehnologijom možemo cijeli kuhinjski pult učiniti izvorom energije za uređaje ili čak telefone, a elektromagnetsko polje se pritom stvara samo ispod uređaja."

Prvi sljedeći cilj je povećati razinu snage s jednog na 20 kW kako bi se tehnologija mogla koristiti za punjenje električnih vozila.