Oklop rječnih rakova idealan je za pohranu energije

Metoda kineskih istraživača nudi ekološki prihvatljivo rješenje za problem pohrane energije za napajanje zaslona, električnih vozila i pametnih telefona

Mladen Smrekar utorak, 29. lipnja 2021. u 11:32

Oni nisu tek slasan zalogaj; rječni rakovi mogu poslužiti i u sasvim druge, nejestive svrhe. Istraživači Kineskog sveučilišta za znanost i tehnologiju (USTC), Kineske akademije znanosti (CAS) iskoristili su oklop rakova kao biološki predložak za izradu superkondenzatora visokih performansi. Njihov rad objavljen je u časopisu Carbon.

Biološki uzorak

U usporedbi s drugim materijalima visokih performansi, biomasa ima perprektivu zbog svoje ekološke prihvatljivosti. Međutim, praktična primjena biomase ograničena je nizom faktora, od niske kinetike difuzije do potrebom za ogromnom količinom unaprijed izrađenih nano predložaka.

Shematski dijagram pripreme HPC-a  teškim bio-uljem (HB) uz pomoć oklopa rakova
Shematski dijagram pripreme HPC-a teškim bio-uljem (HB) uz pomoć oklopa rakova

Kako bi riješili problem, istraživači su iskoristili oklope rakova kako bi dobili biološki uzorak. Oklop je prvo osušen, samljeven i obrađen u alkalnoj otopini. Potom je uzorak pomiješan s teškom frakcijom bio ulja iz poljoprivrednog otpada kako bi se dobio hijerarhijski porozan ugljik, svojevrsni superkondenzatorski materijal.

Dobiveni proizvod isporučio je kapacitet od 351 F/g zahvaljujući izuzetno visokoj specifičnoj površini, velikom ukupnom volumenu pora i razumnom sadržaju atoma kisika, važnih za kondenzator.

Superiorna gustoća energije

Uz to, simetrični superkondenzatori sastavljeni od sintetičkih uzoraka pokazali su superiornu gustoću energije od 20 Wh/kg pri gustoći snage 350 W/kg, u odnosu na ostale materijale iz biomase.

Ova metoda nudi ekološki prihvatljivo rješenje za problem pohrane energije za napajanje zaslona, električnih vozila i pametnih telefona.