Radiokarbonskim datiranjem dokazali: pećinski crtež klokana star je najmanje 17.100 godina

Dva metra duga slika klokana, otkrivena u zapadnoj Australiji, najstarija je netaknuta slika na stijenama

Mladen Smrekar ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 11:42

Koristeći radiokarbonsko datiranje 27 osinjaka, prikupljenih na 16 sličnih crteža, istraživači Sveučilišta u Melbourneu zaključili su da je slika klokana iz pećine u Kimberlyju stara između 17.500 i 17.100 godina.

Kroz ove procjene možemo razumjeti nešto od svijeta u kojem su živjeli ovi drevni umjetnici
Kroz ove procjene možemo razumjeti nešto od svijeta u kojem su živjeli ovi drevni umjetnici

"Ovo je značajno otkriće jer kroz ove početne procjene možemo razumjeti nešto od svijeta u kojem su živjeli ovi drevni umjetnici", rekao je postdoktorski istraživač dr. Damien Finch koji se u istraživanju koristio radiokarbonskim tehnikama. "Ne možemo znati što je umjetniku bilo na umu kad je ovo djelo slikao prije više od 600 generacija, ali znamo da se naturalističko razdoblje proteglo u posljednje ledeno doba."

Tisućljećima dobro čuvana tajna

Znanstveni rad, objavljen u časopisu Nature Human Behaviour, detaljno opisuje kako su skloništa u stijenama tisućljećima čuvala galerije slika na kamenu kamenih slika, ali i kako su datirali najstariji crtež na kontinentu.

Raniji istraživači proučavali su stilske značajke slika i redoslijed kojim su naslikane, ako bi se preklapale i tako donosili zaključke o razvoju tehnika crtanja po stijenama. Utvrdili su kako je najstariji stil slikanja bio naturalizam u kojem su životinje risali u prirodnoj veličini. Ovaj klokan tipičan je primjer takvog slikarstva.

Radiokarbonski dokazi iz osinjaka

Gnijezda osa kopačica rijetko se istovremeno nalaze i iznad i ispod slike. No, ovaj put istraživači su imali sreće. Uzorkovali su obje vrste kako bi utvrdili minimalnu i maksimalnu dob za umjetničko djelo.

Naturalizam je najstariji stil slikanja u kojem su životinje risane u prirodnoj veličini
Naturalizam je najstariji stil slikanja u kojem su životinje risane u prirodnoj veličini

Radiokarbonom su datirali po tri osinjaka iznad i ispod crteža kako bi pouzdano utvrdili da je slika stara između 17.500 i 17.100 godina.

Ovaj australski klokan nalik je 40.000 godina starim slikama otkrivenima u jugoistočnoj Aziji. To sugerira kulturnu povezanost i daje naslutiti da bi se u bespućima Australije moglo naći još starijih slikarija.