Radiokarbonskim datiranjem dokazali: pećinski crtež klokana star je najmanje 17.100 godina

Dva metra duga slika klokana, otkrivena u zapadnoj Australiji, najstarija je netaknuta slika na stijenama

Mladen Smrekar ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 11:42

Koristeći radiokarbonsko datiranje 27 osinjaka, prikupljenih na 16 sličnih crteža, istraživači Sveučilišta u Melbourneu zaključili su da je slika klokana iz pećine u Kimberlyju stara između 17.500 i 17.100 godina.

Kroz ove procjene možemo razumjeti nešto od svijeta u kojem su živjeli ovi drevni umjetnici
Kroz ove procjene možemo razumjeti nešto od svijeta u kojem su živjeli ovi drevni umjetnici

"Ovo je značajno otkriće jer kroz ove početne procjene možemo razumjeti nešto od svijeta u kojem su živjeli ovi drevni umjetnici", rekao je postdoktorski istraživač dr. Damien Finch koji se u istraživanju koristio radiokarbonskim tehnikama. "Ne možemo znati što je umjetniku bilo na umu kad je ovo djelo slikao prije više od 600 generacija, ali znamo da se naturalističko razdoblje proteglo u posljednje ledeno doba."

Tisućljećima dobro čuvana tajna

Znanstveni rad, objavljen u časopisu Nature Human Behaviour, detaljno opisuje kako su skloništa u stijenama tisućljećima čuvala galerije slika na kamenu kamenih slika, ali i kako su datirali najstariji crtež na kontinentu.

Raniji istraživači proučavali su stilske značajke slika i redoslijed kojim su naslikane, ako bi se preklapale i tako donosili zaključke o razvoju tehnika crtanja po stijenama. Utvrdili su kako je najstariji stil slikanja bio naturalizam u kojem su životinje risali u prirodnoj veličini. Ovaj klokan tipičan je primjer takvog slikarstva.

Radiokarbonski dokazi iz osinjaka

Gnijezda osa kopačica rijetko se istovremeno nalaze i iznad i ispod slike. No, ovaj put istraživači su imali sreće. Uzorkovali su obje vrste kako bi utvrdili minimalnu i maksimalnu dob za umjetničko djelo.

Naturalizam je najstariji stil slikanja u kojem su životinje risane u prirodnoj veličini
Naturalizam je najstariji stil slikanja u kojem su životinje risane u prirodnoj veličini

Radiokarbonom su datirali po tri osinjaka iznad i ispod crteža kako bi pouzdano utvrdili da je slika stara između 17.500 i 17.100 godina.

Ovaj australski klokan nalik je 40.000 godina starim slikama otkrivenima u jugoistočnoj Aziji. To sugerira kulturnu povezanost i daje naslutiti da bi se u bespućima Australije moglo naći još starijih slikarija.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi