Rano upozorenje: magnetsko polje cunamija može se očitati minutama prije pojave razornog vala

Japanski znanstvenici uspjeli su povezati podatke o magnetizmu i promjeni razine mora i tako dokazati da se intenzitet magnetskog polja može iskoristiti za točnu procjenu visine i vrijeme dolaska vala

Mladen Smrekar subota, 25. prosinca 2021. u 15:50

Znanstvenicima je poznato da cunamiji stvaraju magnetska polja dok pomiču morsku vodu kroz Zemljino magnetsko polje. Istraživači su i ranije pretpostavljali da će magnetsko polje cunamija stići prije promjene razine mora, ali su im nedostajala istovremena mjerenja magnetizma i razine mora, neophodna za demonstriranje fenomena.

Istraživači su proučili istovremena mjerenja promjene razine mora iz podataka o tlaku morskog dna i magnetskih polja
Istraživači su proučili istovremena mjerenja promjene razine mora iz podataka o tlaku morskog dna i magnetskih polja

Nova studija, objavljena u AGU's Journal of Geophysical Research: Solid Earth, pruža nepobitne dokaze da se pomoću magnetskih polja može precizno predvidjeti visina valova cunamija. Do tog se zaključka došlo analizom podataka iz dva stvarna događaja: cunamija koji je 2009. pogodio Samou i onoga u Čileu 2010. 

Istraživači su proučili istovremena mjerenja promjene razine mora iz podataka o tlaku morskog dna i magnetskih polja tijekom ta dva događaja.

Precizno predviđanje

Usporedili su horizontalnu i vertikalnu komponentu magnetskog polja cunamija s promjenom razine mora i otkrili da obje komponente mogu precizno predvidjeti promjenu razine mora, pod uvjetom da modeli uključuju dobre procjene dubine oceana i električne strukture ispod morskog dna.

Istraživači su usporedili horizontalnu i vertikalnu komponentu magnetskog polja cunamija s promjenom razine mora
Istraživači su usporedili horizontalnu i vertikalnu komponentu magnetskog polja cunamija s promjenom razine mora

Pokazalo se da se primarni dolazak magnetskog polja, sličan onom na početku seizmičkog vala, može iskoristiti za rano upozorenje na cunami. Naime, magnetno polje koje stvara cunami toliko je osjetljivo da se može detektirati čak i visina vala od nekoliko centimetara.

Bolji model predviđanja

Koliko ranije magnetsko polje stiže ovisi o dubini vode; u slučajevima koje su proučili japanski istraživači, magnetsko polje javilo se otprilike minutu prije promjene razine mora dubokog 4800 metara.

Pravovremeno otkrivanje cunamija spašava tisuće života
Pravovremeno otkrivanje cunamija spašava tisuće života

Ovaj odnos između magnetskih polja i visine vala može se iskoristiti za poboljšanje modela izvora cunamija koji procjenjuje početnu topografiju morske površine te predviđa vrijeme dolaska i visinu vodenog vala. A to bi, kažu istraživači, moglo spasiti mnoge živote ljudi koji žive blizu obala koje pogađaju cunamiji.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi