Robotski brod mapira posljedice razornog vulkana na Tongi

Brodom bez posade koji plovi Tihim oceanom upravlja se satelitskom vezom iz sela Tollesbury u grofoviji Essex, 16.000 km udaljenom od vulkana

Mladen Smrekar utorak, 5. travnja 2022. u 12:25

Kad se magma iz nedavne erupcije Hunga-Tonga Hunga-Ha'apaija spojila s hladnom morskom vodom, došlo je do jedne od najžešćih vulkanskih eksplozija u posljednjih stotinjak godina. Oblak pepela i pare vinuo se desetke kilometara u vis, a Tihim oceanom zavaljao se tsunami. Kakve su posljedice ovog događaja otkrit će brod bez posade. 

Mapiranje kaldere

Maxlimer je 12 metara dugačak robot koji će nekoliko tjedana mapirati kalderu potopljenog vulkana. Ujedno će kamerama i raznim instrumentima mjeriti različite podatke koji utječu na morski život, od sadržaja kisika u morskoj vodi do zamućenosti vode.  

Tangaroa i Maxlimer postavit će ehosondere i prikupiti podatke s površine velike 8000 četvornih kilometara
Tangaroa i Maxlimer postavit će ehosondere i prikupiti podatke s površine velike 8000 četvornih kilometara

Maxlimer je djelo Sea-Kit Internationala, male britanske tvrtke koja ovaj USV može pratiti i satelitskom vezom kontrolirati s bilo kojeg mjesta na svijetu. U ovom slučaju to će činiti iz sjedišta tvrtke u selu Tollesbury u grofoviji Essex, dobrih 16.000 km daleko od vulkana.

Istraživanja oko vulkana

Projekt financira japanski Nippon Foundation, a organiziraju novozelandski Nacionalni institut za istraživanje vode i atmosfere (NIWA) i projekt pravilnog ucrtavanja oceanskog dna Seabed2030. NIWA će ovaj mjesec započeti istraživanja oko vulkana koristeći istraživačko plovilo Tangaroa. No, brodu s posadom neće biti dopušteno da dulje vrijeme provede iznad kaldere. Ta je uloga iz očitih razloga namijenjena Maxlimeru.

Maxlimer je 12 metara dugačko robotsko plovilo
Maxlimer je 12 metara dugačko robotsko plovilo

Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai počela je eruptirati još krajem 2021. No, eksplozija zabilježena 15. siječnja bila je zapanjujuća.  Mjerenja su pokazala kako je oslobođena energija bila jednaka, ako ne i veća od one iz erupcije vulkana Pinatubo na Filipinima 1991. godine, velika možda čak kao ona u katastrofalnoj erupciji Krakatoe 1883.

Karakteristike Maxlimera
Karakteristike Maxlimera

Sateliti su snimili vulkanski stup koji su uzdigao do najmanje 55 km visine. Takozvana Kármánova linija, koja se često navodi kao granica atmosfere sa svemirom, nalazi se na 100 km. Tsunami je razinu mora podigao do 15 metara, a vodeni val zašao je 1700 metara u unutrašnjost Tonge. Valovi su u jednoj večeri uništili više od 600 objekata, a četiri su osobe poginule.


Pogled u otvor vulkana

Znanstvenici žestinu udara objašnjavaju relativno malom dubinom morske vode koja je prekrivala kalderu, koja je u to vrijeme iznosila oko 200 metara; sasvim dovoljno da izazove snažne interakcije s rastaljenom stijenom. 

Plovilom se upravlja satelitski, iz 16.000 km udaljenog sjedišta tvrtke u Velikoj Britaniji
Plovilom se upravlja satelitski, iz 16.000 km udaljenog sjedišta tvrtke u Velikoj Britaniji

Istraživači sad žele provjeriti kako izgleda otvor vulkana. Tangaroa i Maxlimer postavit će ehosondere kako bi pratili dubinu i oblik morskog dna u visokoj rezoluciji i prikupiti podatke s površine velike 8000 četvornih kilometara. Inače, između Novog Zelanda i Tonge postoji čak 76 podmorskih vulkana, a aktivno je njih 80 posto.