Rudarenje bitcoina za tri će godine trošiti energije kao cijela Italija

Kineski znanstvenici istražili su utjecaj rudarenja bitcoina na klimu i došli do zabrinjavajućih podataka. Oporezivanje ugljika neće suzbiti emisiju štetnih plinova; umjesto toga treba regulirati rudarenje

Mladen Smrekar srijeda, 7. travnja 2021. u 06:00

Potrošnja energije i emisije ugljika povezane s rudarenjem bitcoina dramatično se ubrzavaju, naročito u Kini, tvrdi nova studija upravo objavljena u Nature Communications. Bez strožih propisa i promjena politike, ti bi učinci mogli potkopati globalne napore da se planet dovede u stanje održivosti, tvrde autori.

Vrhunac potrošnje 2024.

Kriptovaluta bitcoin oslanja se na blockchain tehnologiju koja omogućava javno zabilježene peer-to-peer prijenose putem šifriranih računalnih mreža bez potrebe za bankama. Rudarenje bitcoina zahtijeva stalno trošenje i / ili širenje računalne procesorske snage, što je povezano s povećanjem potrošnje energije.

U Kini se obavi više od 75% blockchain operacija vezanih uz bitcoin, pokazuju podaci koje su autori studije preuzeli sa stranice btc.com
U Kini se obavi više od 75% blockchain operacija vezanih uz bitcoin, pokazuju podaci koje su autori studije preuzeli sa stranice btc.com

Kineski istraživači Dabo Guan, Shouyang Wang i njihovi kolege prate simulacijski model emisije ugljika u protoku emisija ugljika u bitcoin blockchain operacijama u Kini. S obzirom na trenutne trendove u eksploataciji bitcoina, procjenjuju da će potrošnja energije iz ovog procesa doseći vrhunac 2024. godine, kad će iznositi oko 297 teravat-sati i generirati emisiju 130 milijuna tona ugljika. 

Koliko je tko trošio i zagađivao 2016. godine
Koliko je tko trošio i zagađivao 2016. godine

Te količine premašuju ukupne godišnje emisije stakleničkih plinova u europskim zemljama poput Italije ili Češke. Autori sugeriraju da je politička intervencija nužna kako bi se smanjio utjecaj rudarenja bitcoina na potrošnju energije i emisiju štetnih plinova. 

Regulacija rudarenja

Ispitujući različite scenarije, autori zaključuju kako trenutne politike poput oporezivanja ugljika nisu učinkovite u suzbijanju emisija iz industrije bitcoina. Umjesto toga, tvrde, treba se okrenuti regulaciji rudarenja bitcoina. Samo tako moći će se promijeniti trenutna struktura potrošnje energije i smanjiti buduće emisije proistekle iz blockchaina.