Samo 16% građana Hrvatske priznaje da gleda piratske sadržaje, primarno zbog sporta

Polovica mladih potrošača u EU smatra da je prihvatljivo kupovati krivotvorine kad je cijena originala proizvoda previsoka. Tako je i s piratskim streamingom, ako sadržaj nije dostupan u okviru pretplate

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. lipnja 2023. u 12:33

Prema najnovijoj studiji o percepciji intelektualnog vlasništva među građanima, koju je objavio Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), Europljani su sve više svjesni rizika i posljedica kupnje krivotvorina i pristupa sadržajima iz nezakonitih izvora. Primjerice, 80% Europljana smatra da iza krivotvorenih proizvoda stoje zločinačke organizacije i da kupnja krivotvorina uništava poduzeća i radna mjesta. 83% ispitanika smatra da se time podržava neetično ponašanje, a dvije trećine smatraju to prijetnjom zdravlju, sigurnosti i okolišu.

Studija se bavila kupnjom krivotvorina i pokazala je da otprilike svaki treći Europljanin (31%) još uvijek smatra da je prihvatljivo kupiti lažnu robu ako je cijena originalnog proizvoda previsoka. Kad je riječ o mlađim potrošačima, u dobi od 15 do 24 godine, tako misli njih polovica (50%).

Digitalno piratstvo

Drugi dio istraživanja vezan je za digitalno piratstvo. Tu se 82% Europljana slaže da pribavljanje digitalnog sadržaja putem nezakonitih izvora podrazumijeva rizik od štetnih praksi (prijevara ili neprimjerenog sadržaja za maloljetnike).

Europljani se, dakle, generalno gledano protive uporabi piratskog sadržaja: 80% ispitanika izjavilo je da radije upotrebljavaju zakonite izvore za pristup internetskom sadržaju, ako je dostupna opcija cjenovno pristupačna. Gotovo devedeset posto ispitanika zna za barem jednu vrstu zakonite ponude sadržaja u svojoj zemlji, a više od 4 od 10 Europljana (43%) platilo je u prošloj godini pristup, preuzimanje ili internetski prijenos sadržaja zaštićenog autorskim pravima iz zakonitog izvora.

📷 EUIPO
EUIPO

Međutim, velika većina ispitanika (65%) i dalje smatra piratstvo prihvatljivim ako sadržaj nije dostupan u okviru njihove pretplate. Nadalje, 14% Europljana priznaje da su u zadnjih 12 mjeseci namjerno pristupili sadržaju iz nezakonitih izvora. Taj se udio povećava na 33% među mladima u dobi od 15 do 24 godine. To se posebno odnosilo na gledanje sporta koristeći se nezakonitim uređajima ili aplikacijama za IPTV streaming.

📷 EUIPO
EUIPO

Udio osoba koje pristupaju piratskom sadržaju razlikuje se od zemlje do zemlje, a kreće se od 9% u Finskoj i Danskoj do 22% na Malti. U Hrvatskoj on iznosi 16%. Niža cijena i širi izbor sadržaja iz legalnih izvora najčešći su razlozi za prestanak uporabe piratskog sadržaja, pokazuje istraživanje "Europski građani i intelektualno vlasništvo: percepcija, svijest i ponašanje" EUIPO-a.