Samsung Galaxy Watch 4 može se navodo mjeriti sa stvarnim medicinskim uređajima

Istraživanja pokazuja da čak 38 posto odraslih osoba pati od neke vrste opstruktivne apneje u spavanju, stoga su ovakva proučavanja izrazito važna

Matej Markovinović četvrtak, 28. srpnja 2022. u 18:51
📷 Foto: Samer Khodeir, Unsplash
Foto: Samer Khodeir, Unsplash

Senzori zasićenosti krvi kisikom na Samsung Galaxy Watch 4 pametnom satu, mogu stati „rame uz rame“ sa stvarnim medicinskim alatima za mjerenje opstruktivne apneje u spavanju (OSA), pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Health.

Naime, tijekom istraživanja utvrđeno je da je senzor zasićenosti krvi kisikom na stražnjoj strani Samsungovog pametnog sata, može pružiti pravi uvid u zdravlje korisnika. Štoviše, podaci su, kako se navodi, u skladu s FDA i ISO standardima za medicinske uređaje.

Istraživači su također otkrili da je senzor na pametnom satu mrvicu pouzdaniji od standardnog medicinskog uređaja koji se nosi na zapešću za očitavanje kisika u krvi, jer drugačije prikuplja podatke. Dok se Galaxy Watch 4 oslanja na očitovanje pulsa kroz kožu (pulsni oksimetar), medicinski se uređaji oslanjaju na očitovanje kisika kroz kožu (CO-oksimetar).

Međutim, kako prenosi GSM Arena, treba imati na umu kako je ovo istraživanje provelo sedam medicinskih stručnjaka, od kojih je njih šest bilo povezano s tvrtkom Samsung Electronics. Osim toga, istraživanje je održano u Samsung Medical Centru, koji je također za njega i – platio.