Senzori pokreta prepoznaju vlasnika mobitela prema načinu njegova hoda

Studija Sveučilišta Plymouth pokazala je kako bi autentifikacija hoda, ugrađena u pametne telefone, mogla biti odličan začin zaštite mobilnih uređaja

Mladen Smrekar utorak, 14. prosinca 2021. u 10:08

Širom svijeta više od 6,3 milijarde koristi se pametnim telefonima. Iako mehanizmi provjere autentičnosti – kao što su lozinke, PIN-ovi i biometrija – postoje, studije su pokazale da razina sigurnosti i upotrebljivosti takvih pristupa znatno varira. Novo istraživanje, provedeno na Sveučilištu Plymouth, pokazalo je da bi autentifikacija hoda mogla biti održivo sredstvo zaštite pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja od kibernetičkog kriminala. 

Autentifikacija vlasnika uređaja pomoću analize njegovog načina kretanja
Autentifikacija vlasnika uređaja pomoću analize njegovog načina kretanja

Studija sveučilišnog Centra za kibernetičku sigurnost, komunikacije i mrežna istraživanja, objavljena u Computers & Security, ilustrira da bi – unutar odgovarajućeg okvira – prepoznavanje hoda moglo biti održiva tehnika za zaštitu pojedinaca i njihovih podataka od potencijalnog kriminala.


Naime, pokazalo je njihovo istraživanje, sustav je hod pojedinaca prepoznavao u 85 posto slučajeva, s tim da se ta brojka popela na gotovo 90% kada su hodali normalnom brzinom ili brzo.


Senzor hoda generirao je prosječno 4000 uzoraka aktivnosti, od normalnog hoda do kretanja stepenicama
Senzor hoda generirao je prosječno 4000 uzoraka aktivnosti, od normalnog hoda do kretanja stepenicama

Ova studija se nadovezuje na prethodni rad kroz evaluaciju multi algoritamskog sustava za prepoznavanje hoda i prva je koja je to primijenila koristeći podatke iz stvarnog svijeta. Podaci su prikupljani tijekom sedam do deset dana pomoću žiroskopa i akcelerometra, a svaki je sudionik istraživanja generirao prosječno 4000 uzoraka aktivnosti, od normalnog i brzo hoda do penjanja i silaženja niz stepenice.

"Provjera autentičnosti hoda pojavila se kao nenametljiv način hvatanja potrebne razine osobnih podataka, ali – do sada – svi su se testovi odvijali u kontroliranom okruženju. Samo prepoznavanje hoda nije savršeno rješenje, ali bi moglo pomoći zaštiti korisnika", objašnjava Nathan Clarke, profesor kibernetičke sigurnosti i digitalne forenzike na Sveučilištu Plymouth.

Nathan Clarke, profesor kibernetičke sigurnosti i digitalne forenzike na Sveučilištu Plymouth
Nathan Clarke, profesor kibernetičke sigurnosti i digitalne forenzike na Sveučilištu Plymouth

Autentifikacija vlasnika mobilnog uređaja putem načina hoda mogla bi pomoći prilikom krađe uređaja ili zaštite podataka blokiranjem rada ako ga koristi netko drugi, osim vlasnika, kažu istraživači.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi