Siromašna djeca utjehu traže u društvenim mrežama, ali manje ako imaju podršku obitelji

Otkrivena čvrsta veza između uskraćivanja materijalnih dobara i obiteljskih aktivnosti te ovisnosti o Facebooku, Instagramu, WhatsAppu i drugim platformama

Mladen Smrekar četvrtak, 8. rujna 2022. u 15:13

Adolescenti iz depriviranih sredina vjerojatnije će prijaviti ovisnost o Facebooku, Instagramu, WhatsAppu i drugim društvenim mrežama, pokazalo je istraživanje koje objavljuje časopis Information, Communication and Society. Prva studija te vrste uočava vezu između ekonomske nejednakosti i problematične upotrebe platformi društvenih mreža i aplikacija za razmjenu poruka. Situacija je gora u školama gdje postoje velike socijalne razlike među učenicima. 

Međunarodna studija

Nalazi su se temeljili na izjavama 179.049 djece u dobi od 11, 13 i 15 godina iz 40 zemalja, a dokazi su prikupljeni u međunarodnoj studiji Svjetske zdravstvene organizacije o zdravstvenom ponašanju djece školske dobi koja se provodi svake četiri godine. Rezultati sugeriraju da su nam potrebne strategije o korištenju društvenih mreža koje će smanjiti učinak uskraćenosti.

Studija ukazuje na vezu između ekonomske nejednakosti i problematične upotrebe platformi društvenih mreža
Studija ukazuje na vezu između ekonomske nejednakosti i problematične upotrebe platformi društvenih mreža

"Ova otkrića ukazuju na potencijalno štetne utjecaje nejednakosti na razini pojedinca, škole i zemlje na problematično korištenje društvenih mreža kod adolescenata", kaže glavna autorica Michela Lenzi sa Sveučilišta u Padovi.  

Zdravstveni problem

Problematično korištenje društvenih mreža (PSMU) nije službeno prepoznato kao bihevioralna ovisnost. Međutim, to se smatra zdravstvenim problemom koji pogađa mlade ljude. PSMU uključuje loš osjećaj kada se ne koriste društvene mreže, neuspješne pokušaje da se na njih troši manje vremena te korištenje društvenih mreža za bijeg od negativnih osjećaja.

Situacija je gora u školama gdje postoje velike socijalne razlike među učenicima
Situacija je gora u školama gdje postoje velike socijalne razlike među učenicima

Indeks temeljen na materijalnim dobrima u kući ili obiteljskim aktivnostima korišten je za izračun ljestvica uskraćenosti. Stavke su uključivale broj kupaonica i koliko je obiteljskih odmora bilo izvan zemlje u prošloj godini. Autori su mjerili bogatstvo zemlje i društvenu podršku obitelji i vršnjaka, a u obzir je uzet i udio stanovništva neke zemlje koji koristi internet.

Siromašni su izloženiji

PSMU je bio češći kod siromašnijih učenika koji su pohađali ekonomski nejednakije škole. Povezanost s raspodjelom bogatstva među učenicima u istom razredu bila je jača kod mladih s nižom potporom vršnjaka. No veza između nejednakosti dohotka u zemlji i PSMU pronađena je samo kod adolescenata koji su prijavili niske razine potpore u obitelji.

Veza između nejednakosti dohotka u zemlji i PSMU uočena je samo kod adolescenata s niskom razinom potpore u obitelji
Veza između nejednakosti dohotka u zemlji i PSMU uočena je samo kod adolescenata s niskom razinom potpore u obitelji

Postoji mnogo razloga za vezu između ekonomske deprivacije i PSMU. Jedna teorija kaže da dijeljenje slika ili videa posebno odjekuje kod siromašnijih adolescenata jer ih povezuje s inače nedostupnom moći i statusom.