Stalno surfanje Internetom smanjuje rizik od demencije

Studija Američkog gerijatrijskog društva pokazuje da to vrijedi za sve, bez obzira na stupanj obrazovanja, rasu, spol ili pripadnost određenoj generaciji

Mladen Smrekar petak, 5. svibnja 2023. u 09:05
📷 freepik
freepik

Redovito korištenje Interneta može prepoloviti rizik od pojave i razvoja demencije. Barem tako tvrdi nova studija, objavljena u časopisu Američkog gerijatrijskog društva. Nalazi pokazuju da redoviti korisnici Interneta imaju otprilike upola manji rizik od razvoja demencije u usporedbi s onima koji se Internetom služe rijetko. To vrijedi za različite demografske skupine, neovisno o razini obrazovanja, rasno-etničkoj pripadnosti, spolu i generaciji. 

Redoviti korisnici interneta imaju otprilike upola manji rizik od razvoja demencije, pokazuje studija  📷 gstudioimagen1
Redoviti korisnici interneta imaju otprilike upola manji rizik od razvoja demencije, pokazuje studija gstudioimagen1

Studijom je bilo obuhvaćeno više od 18.000 odraslih osoba bez demencije, starih između 50 i 65 godina, koji su bili praćeni u prosjeku osam, a najviše 17 godina. Tijekom praćenja kod pet posto sudionika s vremenom je dijagnosticirana demencija.

Istraživači Sveučilišta u New Yorku sugeriraju da aktivni angažman na mreži može stimulirati i sačuvati kognitivnu rezervu, čime se kompenzira starenje mozga i smanjuje rizik od demencije.