Stimulacija mozga slučajnim šumom pomaže ljudima da bolje uče

Koncept je relativno jednostavan, kažu istraživači. To je kao baterija: struja ide od plusa do minusa, ali prolazi i kroz glavu

Mladen Smrekar petak, 9. rujna 2022. u 20:53

Nova studija tvrdi da nasumični, umjetno generirani šum može pomoći mozgu da bolje uči. Smatra se da takav, nasumični šum pomaže u učenju povećavajući plastičnost mozga ili sposobnost preuzimanja novih informacija, omogućujući mu da oblikuje nove putove i veze. Pritom nije riječ o nekom pažljivo odabranom popisu pjesama za opuštanje nego o transkranijalnoj stimulaciji slučajnim šumom, ili skraćeno tRNS.

Dva učinka

Ova tehnika uključuje postavljanje elektroda na tjeme i propuštanje slabe električne struje kroz određene dijelove mozga. Štoviše, tvrde istraživači Sveučilišta Edith Cowan u Perthu, ona može ubrzati učenje i pomoći ljudima s neurološkim problemima; tRNS djeluje i kod osoba s nedostatkom vida, nakon moždanog udara i traumatskih ozljeda mozga.

Transkranijalna stimulacija slučajnim šumom
Transkranijalna stimulacija slučajnim šumom

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako tRNS može imati dva učinka: akutni kod kojeg se učenje poboljšava primjenom tRNS-a i dugoročni kod kojeg se kognitivni učinak može poboljšati u budućnosti, čak i nakon što se tRNS prestane koristiti.

Mogućnosti i ograničenja

Dokazano je kako tRNS može izoštriti vizualnu percepciju, poboljšati sposobnost fokusiranja i pomoći nam da učinkovitije učimo nove informacije, kažu istraživači.  Međutim, upozoravaju oni, tRNS nije alat koji bi djelovao u svim situacijama; on ipak ne može unedogled nastaviti poboljšavati naše mozgove.

Točni mehanizmi koji se tijekom tRNS-a odvijaju unutar mozga zasad ostaju nejasni
Točni mehanizmi koji se tijekom tRNS-a odvijaju unutar mozga zasad ostaju nejasni

Štoviše, u nekim situacijama i kod nekih dobnih skupina, električni šum uopće ne utječe na mozak. Poznat je slučaj u kojem su pokušali unaprijediti matematičke vještine super matematičara. No, kod njega to nije imalo puno utjecaja na njegovu izvedbu, vjerojatno zato što je već bio vrhunski stručnjak u tom području, podsjećaju istraživači. S druge strane, tehnika pomaže ako učite nešto novo.

Prednosti stimulacije

Točni mehanizmi koji se tijekom tRNS-a odvijaju unutar mozga zasad ostaju nejasni. Smatra se da šum pomaže određenim neuronima da ostanu bolje sinkronizirani ili da utječe na razine ključnog neurotransmitera, gama-aminomaslačne kiseline (GABA). No, to su samo nagađanja.

Nasumična stimulacija šumom može imati pozitivne učinke na učenje, barem neko vrijeme kod nekih ljudi
Nasumična stimulacija šumom može imati pozitivne učinke na učenje, barem neko vrijeme kod nekih ljudi

Očito je kako nasumična stimulacija šumom može imati pozitivne učinke na učenje, barem neko vrijeme kod nekih ljudi, pišu australski istraživači u radu predstavljenom u časopisu Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Velika je prednost tRNS-a i to što ne zahtijeva komplicirane laboratorijske postavke. U skoroj budućnosti moglo bi se izraditi priručne komplete koje bi ljudi koristili sami, bez tuđe pomoći.

"Koncept je relativno jednostavan", kažu istraživači. "To je kao baterija: struja ide od plusa do minusa, ali prolazi i kroz glavu."