Švedski recept: hrani se zdravo, jedi ono što ti preporučuje računalo

Novi matematički model interakcije bakterija u crijevima mogao bi pomoći u izradi novih probiotika i posebno prilagođene prehrane za sprečavanje bolesti

Mladen Smrekar subota, 24. travnja 2021. u 12:30

Crijevne bakterije imaju važnu ulogu u zdravlju i razvoju bolesti, a novi matematički model Tehnološkog sveučilišta Chalmers mogao biti od velike pomoći. Istraživanje objavljeno u časopisu PNAS opisuje matematički model izveden iz dvije prethodne studije, jedne na švedskim bebama i druga na pretilim odraslim osobama u Finskoj.

Ohrabrujući rezultati

Istraživači su redovita mjerenja zdravstvenih pokazatelja usporedili s predviđanjima matematičkog modela koji se pokazao vrlo preciznim u predviđanju više varijabli. Jedna od njih uključivala je utjecaj prelaska s tekuće na čvrstu hranu na bakterije u crijevima beba. Izmjerili su i kako su se crijevne bakterije u probavnom traktu pretilih promijenile nakon prelaska na restriktivniju prehranu. I tu su se predviđanja modela pokazala pouzdano točnima.

Manipulacija bakterijama može utjecati na tijek bolesti i cjelokupno zdravlje
Manipulacija bakterijama može utjecati na tijek bolesti i cjelokupno zdravlje

To su vrlo ohrabrujući rezultati. Ovaj model mogao bi se, vjeruju istraživači, koristiti za stvaranje personalizirane zdrave prehrane, s mogućnošću predviđanja kako će dodavanje određenih probiotika utjecati na zdravlje.

Mnogo različitih stvari utječe na rast i funkcioniranje različitih bakterija u crijevnom sustavu. Na primjer, koje su bakterije već prisutne i kako međusobno komuniciraju, kao i kako komuniciraju s domaćinom, odnosno nama. Na bakterije također dodatno utječu njihovi čimbenici iz okoline, poput prehrane koju jedemo.

Jedinstveni model

Sve ove varijable predviđaju koji će učinak dodavanje određenih bakterija ili promjena u prehrani. Prvo treba shvatiti kako će ove bakterije djelovati kad uđu u crijeva ili kako će promjena prehrane utjecati na sastav crijeva. Hoće li tamo moći rasti ili neće? Kako će stupiti u interakciju i eventualno utjecati na bakterije koje su već prisutne u crijevima? Te kako različite prehrane utječu na crijevni mikrobiom?

Švedski model jedinstven je jer u obzir uzima sve ove varijable. On kombinira podatke o pojedinim bakterijama, ali i o tome kako one djeluju međusobno.

Također uključuje i podatke o tome kako hrana putuje kroz gastrointestinalni trakt te utječe na bakterije s kojima dolazi u kontakt na svom putu kroz probavni sustav. To se pak može izmjeriti ispitivanjem uzoraka krvi i promatranjem metabolita, krajnjih proizvoda koji nastaju kada bakterije razgrađuju različite vrste hrane.

Manipulacija bakterijama

Podaci za izgradnju modela prikupljeni su iz višegodišnjih postojećih kliničkih studija. Kako se u budućnosti bude dobivalo više podataka, model će se moći nadopunjavati novim značajkama, na primjer opisom hormonalnih odgovora na unos prehrane.

Glavni istraživač Jens Nielsen
Glavni istraživač Jens Nielsen

Istraživanje prehrane i ljudskog mikrobioma, odnosno crijevnog bakterijskog sastava, izaziva veliko zanimanje istraživača i šire javnosti. Promjene u bakterijskom sastavu mogu biti povezane s velikim brojem bolesti ili ukazivati na njih, od pretilosti, do dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti. One mogu utjecati i na to kako tijelo reagira na određene vrste liječenja raka ili posebno razvijenu prehranu.

Manipulacija bakterijama može utjecati na tijek bolesti i cjelokupno zdravlje. To se može postići liječenjem probioticima, pažljivo odabranim bakterijama za koje se vjeruje da pridonose poboljšanju zdravlja.

Liječenje raka antitijelima

U suradnji sa Sveučilišnom bolnicom Sahlgrenska, švedski istraživači sad istražuju kako bakterija Lactobacillus reuteri utječe na osteoporozu. Naime, uočeno je kako neke pacijentice bolje reagiraju na liječenje od drugih, a novi model mogao bi pomoći da se razumiju razlozi. 

Model bi se mogao iskoristiti i za liječenje raka antitijelima, odnosno za analizu mikrobioma, kako bi se napokon shvatilo zašto neki pacijenti bolje reagiraju na imunoterapiju od drugih. Prepozna li ovaj model bakterije koje poboljšavaju liječenje pacijenata s karcinomom, to bi doista unijelo velike promjene u medicinu, zaključuju istraživači.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi