Tkanina koja čuje detektira zvukove poput ljudskog uha

Piezoelektrični materijal pretvara valove tlaka na čujnim frekvencijama u mehaničke vibracije koje se zatim obrađuju u električne signale

Mladen Smrekar četvrtak, 17. ožujka 2022. u 16:16

Tkanine s utkanim posebnim vlaknima, sposobnim učinkovito detektirati zvukove, predstavljene su u radu objavljenom u časopisu Nature. Nadahnute složenim slušnim sustavom u ljudskom uhu, ove se tkanine mogu koristiti za dvosmjernu komunikaciju, ali i za praćenje srčane aktivnosti.

Poput ljudskog uha 

Razvoj materijala koje mogu detektirati i obraditi zvuk obećava širok raspon praktičnih mogućnosti, od napretka u računalnim tkaninama do sigurnosti i biomedicine.

MIT-ov profesor Yoel Fink
MIT-ov profesor Yoel Fink

Yoel Fink i suradnici s MIT-a predstavili su tako tkaninu koji može funkcionirati kao osjetljivi mikrofon inspiriran složenom strukturom uha, u kojem vibracije stvorene zvukom putuju do pužnice gdje se pretvaraju u električne signale. 


Dizajn uključuje specijalizirano električno vlakno - poznato kao piezoelektrično vlakno - utkano u niti od tkanine koje valove tlaka na čujnim frekvencijama pretvara u mehaničke vibracije. Vlakno te mehaničke vibracije pretvara u električne signale, analogno procesu koji se događa u pužnici. 


Tkanina s utkanim posebnim vlaknima, sposobnim učinkovito detektirati zvukove
Tkanina s utkanim posebnim vlaknima, sposobnim učinkovito detektirati zvukove

Perivo u stroju

Potrebna je samo mala količina specijaliziranog piezoelektričnog vlakna kako bi se tkanina učinila akustički osjetljivom: samo jedno vlakno može se upotrijebiti za stvaranje desetaka četvornih metara mikrofona izrađenih od tkanine. A taj je mikrofon sposoban detektirati slabe zvučne signale poput ljudskog govora. Tkanina je uz to periva u stroju, što je čini idealnom za nosive namjene.

Materijal je periv u stroju za pranje rublja
Materijal je periv u stroju za pranje rublja

Utkana u odjevni predmet, ona može otkriti smjer iz kojeg potječe zvuk pljeskanja, može olakšati dvosmjernu komunikaciju između dvije osobe koje nose akustičnu tkaninu, a kad tkanina dodiruje kožu, može pratiti i rad srca. 

Istraživači vjeruju kako bi se ovaj materijal mogao primijeniti u raznim situacijama, uključujući sigurnost (na primjer, otkrivanjem mjesta odakle je došao metak), olakšavanjem snalaženja osobama sa slušnim pomagalima ili za dugotrajno praćenje zdravstvenog stanja ljudi sa srčanim i respiratornim problemima.