U teorije zavjere češće vjeruju narcisoidne osobe. Znanstvenici otkrivaju zašto

Osobe sklone paranoji, lakovjernosti, a koje imaju potrebu za dominacijom ili osjećajem posebnosti, prije će povjerovati u sulude teorije. Sve te pojave usko su povezane s narcisoidnim obilježjima osobnosti

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. kolovoza 2022. u 06:00

Povezanost narcizma i sklonosti teorijama zavjere poznata je iz znanstvenih psiholoških istraživanja. Najmanje tri studije do sada povezale su ovu karakteristiku osobnosti s vjerovanjima u neznanstvene teorije koje variraju od ravne Zemlje pa do raznih medicinskih "teorija" vezanih uz pandemiju koronavirusa. Narcizam je tako postao vrlo dobar pokazatelj vjerojatnosti da će neka osoba povjerovati u takve zavjereničke priče, a istraživači sa sveučilišta Kent, Cambridge te s Poljske akademije znanosti istražili su zašto osobe s narcisoidnim obilježjima osobnosti češće vjeruju u teorije zavjere.

Potreba za posebnošću

Njihov je rad objavljen u časopisu Science Direct (Current Opinion in Psychology). Znanstvenici su raščlanili narcizam u tri komponente, antagonizam, ektraverziju i neuroticizam, pa postavili hipotezu da svaka od tih osobina može ljude usmjeriti prema teorijama zavjere zbog različitih psiholoških procesa. Ustanovili su da ulogu u svemu imaju ključni psihološki mehanizmi: paranoja, lakovjernost, potreba za dominacijom, kontrolom i osjećajem jedinstvenosti ili posebnosti.

Osobe koje vjeruju u teorije zavjere češće su sklone vjerovati tome da su se drugi urotili protiv njih te da imaju zle namjere, a k tome imaju tendenciju kriviti druge za svoje neuspjehe – što im potom teorije zavjere omogućavaju: svaliti svu krivicu na "one druge" na poziciji moći koji stvaraju globalne zavjere i manipuliraju čovječanstvom.

Kolektivni narcizam

Narcizam je došao do izražaja i kod pripadnosti skupinama koje su zaluđene takvim teorijama. Osobama unutar tih skupima daje se na važnosti, imaju osjećaj da su pripadnici jedinstvenog "kluba" koji jedini na svijetu ima pristup povjerljivim informacijama, pa se samim time osjećaju posebnima. Potreba za tim osjećajem usko je povezana s narcizmom, ali i s teorijama zavjere. Ranije studije pokazale su i da su takve osobe češće lakovjerne, što također povećava vjerojatnost da se aktivno uključe u razne zavjereničke teorije.

"Upomoć, Iluminati nas zaprašuju chemtrailsima na ravnoj Zemlji!"
"Upomoć, Iluminati nas zaprašuju chemtrailsima na ravnoj Zemlji!"

Osim pojedinačnog narcizma, studije su pokazale i da je kolektivni narcizam također faktor koji određuje koliko će nekome teorije zavjere biti privlačne. Ova pojava pojedincima povećava vjerovanje da je cijela njihova skupina izvanredna i zaslužuje poseban tretman, a povezana je, primjerice, s vjerovanjima u zavjere oko cjepiva za COVID-19 ili klimatskih promjena.

Političari kao predvodnici

Zaključno, autori ovog rada kažu kako su implikacije njihovih pronalazaka vrlo važne i za politički život. Narcisoidne osobe češće će se kandidirati na izborima, više ih je među visokorangiranim političarima, pa se može očekivati da će sve više vladajućih biti uključeno u razne teorije zavjere, pogotovo u izborno vrijeme, o čemu im ovisi moć i utjecaj. Autori zbog toga izražavaju i zabrinutost, jer pojedine teorije zavjere mogu biti vrlo štetne za društvo.