U astrologiju i pseudoznanost češće vjeruju narcisoidne osobe

Istraživanje sa švedskog sveučilišta Lund pokazalo je kako se vjerovanje u teorije zavjere, astrologiju i razne pseudoznanstvene teorije povezuje s nižom inteligencijom i narcisoidnim obilježjima osobnosti

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. prosinca 2021. u 06:00

Ideja da kretanja planeta Sunčevog sustava nekako utječu na naš život, astrologija, datira od pretpovijesnih vremena. Unatoč tomu što nije utemeljena ni u kakvim dokazima, milijarde ljudi u svijetu u nju vjeruju, a slično je i sa sve prisutnijim i, nažalost, popularnijim teorijama zavjere i pseudoznanstvenim teorijama koje ponekad mogu biti i opasne po ljudsko zdravlje, pa i život. Tipovima osoba koje su sklone vjerovanjima u ovakve i srodne tvrdnje pozabavilo se jedno istraživanje švedskih znanstvenika, objavljeno nedavno u časopisu Personality and Individual Differences.

Zvijezde i superiornost

Istraživanje je pokazalo kako postoje određene poveznice između vjerovanja u horoskope i niže inteligencije pojedinaca koji su tome skloni, što za ove znanstvenike i nije bilo toliko veliko iznenađenje. Ono što ih je, prema vlastitim riječima, u rezultatima iznenadilo, jest statistički signifikantna veza vjerovanja u astrologiju i narcisoidnosti ispitanika.

Istraživanje je rađeno tako da je u korelaciju pokušalo dovesti vjerovanje u astrologiju s najčešćim tipovima osobnosti, pa je iz toga proizašla i ova poveznica. Narcizam, inače, pripada u "mračnu trijadu karaktera", uz makijavelizam i psihopatiju.

Horoskop vodi i do većih problema

Sklonost vjerovanju u horoskope visoko je korelirano i s vjerovanjima u teorije zavjere i pseudoznanost (koja nije tako daleko od astrologije), pa su istraživači zaključili kako predanost astrologiji možda i nije toliko bezopasna i benigna kako bi se moglo misliti.

Što si po horoskopu? Narcis
Što si po horoskopu? Narcis

Prema ovim rezultatima, astrologija je tek prvi korak koji vodi do razvijanja navike nekritičkog mišljenja, prihvaćanja tuđih "istina" i potenciranja pristranosti u drugim područjima, što lako dovodi ljude i u ozbiljnije i opasnije zablude. Isto tako, ovakva i slična vjerovanja mogu dovesti i do porasta nesuglasica te naglašavanja međusobnih razlika, odnosno do podjela među ljudima.

Zaključno, znanstvenici kažu kako je upravo narcisoidnost najveći čimbenik prema kojem se može predvidjeti nečije vjerovanje u astrologiju, pa su u skladu s time u naslov svojeg rada pridodali i šaljivu izjavu "Čak i zvijezde misle da sam superioran".