Umjetni materijal mijenja boju poput kameleona i otkriva svježinu morskih plodova

Ne samo da očitava svježinu hrane, ovaj novi hidrogel mogao bi se koristiti i u robotici, za izradu rastezljive elektronike i tehnologija protiv krivotvorenja

Mladen Smrekar četvrtak, 6. svibnja 2021. u 21:30

Njemački i kineski znanstvenici stvorili su umjetni materijal koji mijenja boju oponašajući kožu kameleona, a luminogeni - molekule zbog kojih se kristali sjaje - organizirani su u različite slojeve hidrogela jezgre i ljuske.

Sintetski multi-luminogeni

Nalazi objavljeni u časopisu Cell Reports Physical Science pokazuju da kemosenzor s dva luminogena hidrogela može otkriti svježinu morskih plodova mijenjajući boju kao odgovor na pare amina koje ispuštaju mikrobi. Materijal se također može koristiti za izradu rastezljive elektronike, robota i razvoj tehnologija protiv krivotvorenja.

Priprema hidrogela kameleonskih karakteristika
Priprema hidrogela kameleonskih karakteristika

Znanstvenici već dugo pokušavaju razviti mekane materijale koji bi mogli fluktuirati širokim spektrom fluorescentnih boja, no sintetički materijali dosad nisu uspijevali umjetno mijenjati nijanse kao što u prirodi čine kameleoni.

Istraživači s Ningbo Instituta za tehnologiju i inženjerstvo materijala pri Kineskoj akademiji znanosti razvili su multi-luminogen. Za početak, sintetizirali su hidrogel crvene fluorescentne jezgre, koji je im je poslužio kao predložak za ostale slojeve.

Hidrogel drugačije reagira na različitim temperaturama
Hidrogel drugačije reagira na različitim temperaturama

Ovaj hidrogel inkubiran je u raznim vodenim otopinama europija, kemijskog elementa iz skupine lantanoida, nakon čega je gel inkubiran u rastvoru natrijevog alginata i plavozelenog fluorescentnog polimera. Spontana difuzija iona europija iz jezgrenog hidrogela u okolnu otopinu pokrenula je stvaranje plavih i zelenih slojeva hidrogela.

Prilagodljive boje

Zbog načina na koji se preklapaju, slojevi jezgre i ljuske hidrogela mijenjaju boju iz crvene u plavu ili zelenu prilikom promjene temperature ili pH. Autori kažu da bi se emisijska boja plavog i zelenog fluorescentnog sloja mogla prilagoditi, omogućujući materijalu da prikazuje boje iz gotovo cijelog vidljivog spektra.

Sposobnosti ovog kemosenzora istraživači su ispitali stavljajući testne trake u kutije pune plodova mora. U kutijama koje su držane -10 Celzijevih stupnjeva boja se tek neznatno promijenila u odnosu na izvornu crvenu fluorescentnu boju, što ukazuje na to da je hrana još uvijek bila svježa. Testna traka pohranjena u kutiju s plodovima mora na temperaturi od 30 Celzijevih stupnjeva postala je zelenkasta, što ukazuje na to da se hrana pokvarila.

Slojevi jezgre i ljuske hidrogela mijenjaju boju prilikom promjene temperature ili pH
Slojevi jezgre i ljuske hidrogela mijenjaju boju prilikom promjene temperature ili pH

Novi hidrogelovi u jezgri i ljusci mogli bi se pokazati korisnima u raznim znanstvenim poljima, uključujući robotiku, vjeruju istraživači. Mogli bi se tako koristiti za pripremu biomimetičkih mekih maskirnih koža koje oponašaju različite funkcije kože živih organizama.