UN-ovo izvješće o klimi: akcije su potrebne sada ili nikada

Treći dio UN-ovog izvješća o klimi ističe moguća rješenja za klimatsku krizu i predlaže načine na koje čovječanstvo još uvijek stigne spriječiti katastrofu. "Sad ili nikada", njihov je zaključak

Sandro Vrbanus utorak, 5. travnja 2022. u 06:00

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) Ujedinjenih naroda objavio je i rezultate svoje treće znanstvene radne skupine za klimatsku krizu. O prvom dijelu ovog dramatičnog izvješća pisali smo ovdje (kada je istaknuto kako će velikih vremenskih ekstrema biti sve više), a o drugom smo dijelu izvješavali na ovom mjestu (kada je istaknuto da polovične akcije nisu dovoljne te da treba djelovati odmah).

Treći dio izvješća bavi se prijedlozima o tome što i kako treba učiniti da bi zagrijavanje Zemlje ostalo na najviše 1,5°C iznad predindustrijskih razina. Kako bi svijet za to uopće imao šansu, potrebno je djelovati odmah, a vrhunac emisija stakleničkih plinova smije biti najkasnije 2025. godine. Za to će, kažu, biti nužne odlučne akcije vlada, kompanija i pojedinaca diljem svijeta – no, do sredine stoljeća ukupni trošak takvih akcija neće biti značajan. On će se zadržati na tek nekoliko postotnih bodova svjetskog BDP-a, što je mala cijena za spasiti klimu planeta i održati ga nastanjivim.

"Vlade su lagale"

"Sada ili nikada. Moramo djelovati odmah želimo li globalno zatopljenje ograničiti na 1,5°C. Bez trenutačnih i značajnih smanjenja štetnih emisija u svim sektorima, to će biti nemoguće", poručuje Jim Skea, supredsjednik radne skupine koja stoji iza ovog izvješća. Znanstvenici su napisali i kako je već sada gotovo neizbježno da će prag od 1,5°C biti premašen, neke posljedice bit će nepovratne, ali bi do kraja stoljeća dio njih mogao biti vraćen "u normalu", naprednim sustavima za izdvajanje ugljikovog dioksida iz atmosfere.

Na crne prognoze o globalnom zatopljenju i štetnim emisijama nadovezao se i generalni tajnik UN-a António Guterres, izjavivši: "Neki vođe svjetskih vlada i kompanija govore jedno, a rade drugo. Jednostavno rečeno, lažu. A rezultati će biti katastrofalni".

Lista mjera

IPCC-ovo izvješće sada donosi i popis mjera koje treba poduzeti kako bismo do 2030. prepolovili emisije, a do 2050. postigli neto ugljičnu neutralnost:

  • Energija ugljena mora biti efikasno zaustavljena, jer infrastruktura koja se sada planira dovest će do zagrijavanja Zemlje preko 1,5°C,
  • Emisije metana moraju se smanjiti za trećinu,
  • Pošumljavanje i očuvanje čistog zemljišta bit će potrebni, ali samo sadnja drveća ne može dovoljno kompenzirati emisije koje dolaze od fosilnih goriva,
  • Ulaganja u prelazak na niskougljični svijet šest su puta manja nego što trebaju biti,
  • Svi sektori globalne ekonomije, od energetike, prijevoza, građevine prehrane, moraju se dramatično i brzo promijeniti, a potrebne su nam i nove tehnologije, uključujući vodikove sustave i pogone za hvatanje i pohranu ugljika.

Istaknuto je i kako je nužno prihvatiti elektrifikaciju transporta, javni prijevoz te početi više koristiti obnovljive izvore energije.

Prije objave ovog izvješća s njime su se složile sve zemlje članice Ujedinjenih naroda, iako su Indija, Kina i Saudijska Arabija imale prigovore u pogledu financiranja smanjenja emisija u zemljama u razvoju te oko izbacivanja fosilnih goriva iz upotrebe.

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


Kompaktan zvučnik, gigantski zvuk.

KEF LS50 Meta

Najprecizniji, impresivan zvuk, 47 Hz - 45 kHz, Uni-Q driver, 85 dB, 8 Ohma, 40-100 W, Eisa Award.

9.749 kn Kupi

Soundbar i bežični subwoofer s ugrađenim HEOS-om

DENON DHT-S516H

HEOS, Bluetooth, AirPlay 2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS dekodiranje, HDMI ulaz, ARC, Amazon Alexa, Google Assistant.

3.989 kn Kupi