Vlogerice s YouTubea daju veći značaj prestanku uzimanja antibebi pilula nego li sigurnom seksu

Savjeti o kontracepciji koje se šire društvenim mrežama mlade dovode u opasnost od neplanirane trudnoće, upozorava novo istraživanje

Mladen Smrekar ponedjeljak, 16. siječnja 2023. u 21:07

Istraživači Sveučilišta Delaware prihvatili su se posla i analizirali brojne YouTube videozapise raznih influenserica koji se mogu pohvalliti s između 20.000 i 2,2 milijuna pratitelja; otkrili su da će gledatelji vjerojatnije dobiti informacije o prestanku uzimanja hormonske kontracepcije, umjesto da saznaju nešto o tome kako koristiti kontracepciju ili imati siguran seks.

Iskustva s kontracepcijom

Prethodne studije sugerirale su da su utjecajne osobe s društvenih mreža uvjerljivije i utjecajnije od tradicionalnih slavnih ličnosti, zbog svoje povezanosti i pristupačnosti. Mladi ih vide kao vrlo pouzdane, a mlade žene kažu da im se mogu činiti kao bliske osobe pa čak i kao iskusnije sestre.

Influenceri su uvjerljiviji i utjecajniji od tradicionalnih slavnih osoba 📷 Freepik
Influenceri su uvjerljiviji i utjecajniji od tradicionalnih slavnih osoba Freepik

Istraživači su pretražili YouTube videe u kojima vlogerice govore o svojim iskustvima s kontracepcijom. Zapisi su zatim analizirani kako bi se utvrdili stavovi o hormonskoj kontroli rađanja, uključujući kontracepcijske pilule, injekcije i implantate te nehormonske verzije, poput aplikacija za praćenje plodnosti i kondoma.

Najpopularnija metoda

Pokazalo se kako je većina autorica videozapisa govorila o prestanku hormonske kontracepcije, pri čemu je njih 92% reklo da je koriste ili su je koristile, a 74% da su je prekinule ili planiraju prekinuti. Glavni razlozi prekida bili su želja za prirodnošću i poboljšanje mentalno zdravlja. Otprilike 40% influencerica reklo je da koristi ili je koristilo nehormonsku kontrolu rađanja, a najpopularnija metoda je praćenje plodnosti.

Popularnost uređaja za praćenje plodnosti je zabrinjavajuća, kažu istraživači koji su neke informacije opisali kao "potencijalno štetne".

Ograničenja studije

"Praćenje ciklusa možda neće biti tako učinkovito u sprječavanju trudnoće kao hormonska kontrola rađanja", upozoravaju istraživači. “Videozapisi obeshrabruju korištenje vrlo učinkovite opcije za kontrolu rađanja i ne potiču korištenje drugih oblika zaštite za sprečavanje trudnoće i spolno prenosivih infekcija, a to već postaje problem javnog zdravlja."

Influencerski videozapisi obeshrabruju korištenje pilula i potiču oslanjanje na kalendare 📷 Freepik
Influencerski videozapisi obeshrabruju korištenje pilula i potiču oslanjanje na kalendare Freepik

Ograničenja studije uključuju nedostatak informacija o tome tko gleda videozapise, smatraju li ih neke dobne skupine uvjerljivijima od drugih i jesu li ključne riječi korištene za pretraživanje videozapisa pokupile sve relevantne primjere.

Oprezno sa savjetima

Autori istraživanja, objavljenog u časopisu Health Communication,
zaključuju da društvene mreže mogu biti vrijedan izvor informacija, ali da bi mladi trebali oprezno postupati sa savjetima vlogerica o kontracepciji.

"Dobivanje informacija o seksualnom zdravlju putem društvenih mreža daje mladima priliku da steknu perspektivu vršnjaka i potraže relevantne informacije. No, trebali bi biti skeptični prema pristupu zdravlju koji influencerice šire internetom."