Znanstvenici razjasnili kako nastaje poznata optička iluzija simultanog kontrasta

Znanstvenici su napokon došli do odgovora zašto nasjedamo na klasičnu optičku iluziju u kojoj nam objekt iste boje jednom djeluje svjetlije, a drugi put tamnije

M. F. srijeda, 24. lipnja 2020. u 18:20

Znanstvenici s MIT sveučilišta proveli su novi niz istraživanja o poznatoj optičkoj iluziji u kojoj je pitanje – jesu li dva kruga identične boje ili je jedan krug svjetliji od drugoga. Naime, u pojavi simultanog kontrasta na našu percepciju boje nekog objekta utječe okruženje u kojem se on nalazi, pa se u ovoj iluziji jedan krug čini svjetlijim od drugoga, dok je zapravo riječ o identičnim krugovima postavljenim u različiti kontekst.

Znanstvenike je već dugo interesiralo zašto vidimo istu boju različito, ovisno o kontekstu u kojem se nalazi. Također, pitanje je pojavljuje li se iluzija u našem mozgu ili u vizualnom podatku koji naše oči šalju u mozak.

Iako su ova dva kamena iste boje, zbog različitog konteksta dobiva se dojam da je jedan svjetliji od drugoga.
Iako su ova dva kamena iste boje, zbog različitog konteksta dobiva se dojam da je jedan svjetliji od drugoga.

U novom znanstvenom radu obuhvaćena su tri istraživanja. U prvom istraživanju ispitana je skupina američkih studenata koji su morali odrediti relativnu svjetlinu objekata. Prikazivane su im slike u kojima je objekt bio okružen ponekad svjetlijim, a ponekad tamnijim kontekstom, a slike su se u eksperimentu više puta ponavljale i miješale.

U drugom istraživanju prezentirane su iste slike, ali su ispitanici nosili naočale koje su mogle izolirati pojedino oko. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da se optička iluzija pojavljuje i kad se gleda jednim okom, što znači da do fenomena dolazi već u samom oku, prije spajanja informacija dobivenih gledanjem s oba oka.

Treće istraživanje obuhvatilo je ispitivanje mlađe skupine djece koja su rođena slijepa, ali im je vid omogućen operacijom. Ispitivanje je provedeno u razdoblju od 24 do 48 sati poslije skidanja zavoja dobivenih nakon operativnog zahvata. Znanstvenici su razmatrali koliko je naše iskustvo s ovom optičkom iluzijom naučeno i akumulirano dosadašnjim gledanjem svijeta, odnosno koliko je rezultat naših vizualnih iskustava. Istraživanje je pokazalo da su djeca kojoj je vraćen vid reagirala na optičku iluziju na isti način kao i osobe bez prethodnih oštećenja vida.

Znanstvenici zaključuju da sva tri istraživanja upućuju na istu teoriju – naša percepcija relativne svjetline objekata stvorena je u svakom oku zasebno, i to najvjerojatnije u retini oka, jer su ispitanici koji su gledali jednim okom i dalje jednako vidjeli iluziju, a djeca kojoj je naknadno omogućen vid na isti su način doživjela iluziju kao i ostali ispitanici.