U novom Bugu se igra PUBG, trguje bitcoinima i kupuju geekovski pokloni za Božić

Za kraj godine smo pripremili broj koji će vas iznenaditi bogatstvom i šarolikošću tema, baš kao što je šarena i sama naslovnica! Ima tu svega, od PUBG-a do kriptovaluta, novih procesora, mobitela, niza brojnih recenzija

Miro Rosandić četvrtak, 30. studenog 2017. u 07:00

Jeste vidjeli vi to šarenilo i ludilo na naslovnici novog Buga? Glava zaboli, kao kada gledate karneval u Riu... Nije lako nakon jubilarnog broja 300, sveg onog zlata i pompe, napraviti nešto što će vas iznenaditi i zainteresirati, kao da se prvi put vidimo. Zato smo se i potrudili da budete, opet, zadovoljni.

Odmah u prvi plan ističemo ažuriranu temu o kupnji i rudarenju kriptovaluta iz rujna! Samo je tri mjeseca prošlo od tada, ali mnogo se toga dramatičnog dogodilo u tom kratkom razdoblju. Vrijednost bitcoina dosegla je neočekivane visine i, prema svemu sudeći, rast će i dalje, iako mnogi u tome vide prenapuhani balon i samo čekaju da pukne. Imali vi ili ne imali neku kriptovalutu, pročitajte kojih sve ima novosti, a autori, Sandro i Matej, potrudili su se dodatno razjasniti neke detalje koji su ostali nedorečeni prošli put (npr. u vezi poreza), ili su se okolnosti promijenile. Zato vam i sugeriram da ne propustite ovu temu, koncizno je oblikovana, a prepuna je korisnih informacija. Kao poseban bonus priredili smo vam cijeli set digitalnih novčanika za Windowse, koje možete pronaći i na ovomjesečnom DVD-u. Kako bi vam olakšali odabir, Matija je u svom pregledu opisao one najbolje.

Ako trebate novu i bržu grafičku karticu, Denis je testirao najnoviju GeForce GTX 1070 Ti. Zanimljiva, ali i podosta skupa za svoju klasu. No, nije i jedina testirana - imam i recenziju MSI GTX 1080 Ti Gaming x Trio. Dovoljno je reći da je dobila našu preporuku na kraju testa.

Za one koji žele nešto jeftiniji procesor, recimo do cijene od tisuću kuna, Denis je napravio usporedni test Ryzena 3 i novog Coffe Lake Core i3.

Godinama smo u ovo doba objavljivali naš izbor najboljih uređaja i najznačajnijih događaj u godini na izmaku. Onda smo taj izbor prepustili čitateljima. Sada smo odlučili sve to pretumbati i kroz potpuno novi pristup napraviti jedan kratak pregled, koji smo više zbog atraktivnog naslova nazvali top 5, a ustvari je to pregled najznačajnijih trendova i događaja prema kojima ćemo pamtiti ovu godinu.

Mnoge će vjerojatno šokirati odabir teme broja. Kada mi je Davor prvi put predložio da temu broja posvetimo igri PUBG, mislio sam da tako samo prenaglašava svoju opsjednutost tom igrom i želi me nagovoriti na malo širi pristup u opisivanju. Ali ne, nije se šalio! Bio je uporan, a ja, što sam se više upoznavao s tim fenomenom, bio sam zagrijaniji za tako hrabar potez. Dio naših čitatelja uopće se ne igra i igre ih ne zanimaju, ali ovu temu zanimljivo je pročitati čak i u tom slučaju, jer je neupitna činjenica je kako se radi o globalnom fenomenu šireg značaja, koji je zanimljiv za proučavanje.

Prvi Bug išao je 1. prosinca 1992., znači praktično smo tek sada trebali slaviti rođendan naše drage “bube”

Davor je prije nekoliko mjeseci svoju kolumnu posvetio PUBG-u i u njoj je vrlo koncizno objasnio o kakvom tipu igre se radi (najlakše je objasniti usporedbom s filmom Igre gladi)) te zašto plijeni pozornost ogromnog broja igrača (ima fascinantno brojnu sljedbu), iako ne poštuje mnoge postulate na kojima su bazirani dosadašnji hitovi gejmerske industrije (nema nikakvog napredovanja ni razvoja svog lika, svaki put ulazite u meč kao da ste potpuni početnik, bez ikakve opreme). Ima i zabavnih, autoironičnih dijelova ove velike teme.

Još jedan bizarni detalj – igra je sve do sada imala status nezavršenog proizvoda (što je i bilo točno), tek sredinom prosinca trebala bi izaći konačna verzija, a već je do sada prodana u više od 20 milijuna primjeraka… Nema valjda značajnijeg izdavača u svijetu koji trenutačno ne radi na nekoj svojoj verziji igre sličnog koncepta, pa sam tako nedavno čuo da čak i dva hrvatska izdavača već pripremaju takve naslove.

Za one koji razmišljaju o novom mobitelu Petric je opisao dva zanimljiva flagshipa, Nokiju 8 i iPhone X, prvi za nostalgične fanove Nokije, a drugi za bogataše ili nepopravljive ovisnike o Appleu.

Znate li da je prvi Bug je išao 1. prosinca 1992.? A to praktično znači kako smo tek sada trebali slaviti rođendan naše drage “bube”, no samo sam ja bio zagrijan za jubilarenje dva mjeseca u nizu, pa kako je izostala podrška ostatka redakcije i ja sam na koncu odustao od toga. Time motiviran napisao sam za ovaj broj jednu drugačiju, netipičnu kolumnu u kojoj pomalo mazohistički pišem o nekim našim propustima i greškama kojih se sjetimo dok uz logorsku vatru pričamo priče iz davnina.

Bliže nam se Božić i Nova godina, a to je tradicionalno vrijeme darivanja, pa kao i prošlih godina, priredili smo vam vodič za kupnju. Potencijalne darove razvrstali smo u četiri zasebno predstavljene skupine kako biste se lakše snalazili kod potrage poklona o kakvom možda razmišljate, bilo za sebe ili nekog drugoga.

Detaljniji sadržaj potražite na stranici časopis, a novi broj od danas je dostupna na kioscima, kao i u digitalnom obliku, na webu, iPadu i Windowsima.