Postoji li u Hrvatskoj studij koji osposobljava AI inženjere?

Donosimo veliki vodič za akademsku godinu 2024./25. Istražili smo što hrvatski informatički i računalni studiji rade kad je u pitanju umjetna inteligencija – nude li cjelovite studijske programe, ili se samo dotiču razvoja umjetne inteligencije unutar postojećih programa

Vinko Krištić utorak, 30. travnja 2024. u 19:18

Svake godine iznova pišemo o važnosti formalnog obrazovanja. Hrvatska se unatrag deset i više godina etablirala kao gospodarstvo s brzorastućom IT industrijom. Informatički, elektrotehnički, ali i drugi studiji, proizveli su mnoštvo vrhunskih IT stručnjaka koji su osnovali svoja poduzeća, ali i unaprijedili postojeća. Rezultat svega je da danas u Hrvatskoj imamo snažne tehnološke kompanije, kako u europskim, tako i u svjetskim okvirima. No, svi znamo kako se IT industrija izuzetno brzo mijenja i napreduje. Prije samo dvije godine gotovo nitko nije u ozbiljnim okvirima razmatrao umjetnu inteligenciju. Većina ljudi smatrala je da je potrebno još relativno dosta vremena kako bi taj pojam zaista zaživio u praksi. Međutim, pojavom alata generativne umjetne inteligencije (ChatGPT), ali i drugih AI modela, svijet se izuzetno brzo počeo mijenjati i prilagođavati tom smjeru.

Umjetna inteligencija postaje sveprisutna, transformirajući način kako obavljamo svakodnevne zadatke i integriramo se s tehnologijom. Kao rezultat toga, postaje sve važnije stvarati obrazovne programe koji će podučavati nove generacije o osnovama razvoja i programiranja umjetne inteligencije. Informatički studiji ne smiju se uljuljati u vlastitu dostatnost i živjeti na starim rezultatima. Nužno je da reagiraju izuzetno brzo te osmisle nove smjerove i kolegije kojima će zadovoljiti potražnju za stručnjacima umjetne inteligencije na tržištu rada.

Velika zadaća je na fakultetima

Obrazovanje igra ključnu ulogu u pripremi budućih inženjera, znanstvenika i tehnoloških lidera, koji će oblikovati budućnost AI-ja. Osim potrebe da fakulteti budu dio tehnološkog trenda i ostanu konkurentni na tržištu, tu su i drugi važni razlozi zašto je uloga informatičkih studija, vezano uz razvoj i programiranje AI-ja, od vitalnog značaja za njih same, ali i za kompletno društvo u kojem djeluju. Učenje o razvoju umjetne inteligencije stvara kompetencije za budućnost, koje su nužne budućim inženjerima da uspiju i budu osobno konkurentni. Obrazovanjem o umjetnoj inteligenciji, studenti stječu dublje razumijevanje o tome kako tehnologija funkcionira, i kako se može primijeniti u različitim industrijama, poput zdravstva, financija, i transporta.

Osim toga, obrazovanje o umjetnoj inteligenciji potiče i inovativno razmišljanje, što dovodi do novih ideja i rješenja za društvene i tehničke izazove. Kao što je AI sveprisutan u našim životima, važno je da budući inženjeri i znanstvenici shvate etičke i društvene implikacije njihova rada. Obrazovanje o umjetnoj inteligenciji treba uključivati ​​rasprave o etičkim pitanjima, poput privatnosti podataka, pravednosti algoritama i utjecaju tehnologije na društvo. Ukupno gledano, ulaganje u obrazovanje vezano uz razvoj i programiranje umjetne inteligencije, ključno je za stvaranje održive tehnološke budućnosti. Kvalitetnim obrazovnim programima i resursima, možemo osigurati da buduće generacije imaju potrebne vještine i znanje kako bi uspješno oblikovale svijet koji dolazi.

Obrazovanje o umjetnoj inteligenciji potiče i inovativno razmišljanje, što dovodi do novih ideja i rješenja 📷 Sveučilište Algebra
Obrazovanje o umjetnoj inteligenciji potiče i inovativno razmišljanje, što dovodi do novih ideja i rješenja Sveučilište Algebra

Gdje se može studirati AI?

Kao i svake godine, priredili smo detaljnu mapu na kojoj možete pronaći popis prijediplomskih i diplomskih studija informatike, računalstva i srodnih područja u Hrvatskoj. Kvalitetan studij informatike može se pronaći gotovo u svakom kutu Hrvatske. Ipak, teško je dati jednoznačan odgovor na pitanje gdje se može studirati umjetna inteligencija. Umjetna inteligencija zasebna je niša u području tehnologije – pojedini fakulteti daju joj veći ili manji značaj. Dok su jedni osmislili potpuno nove dedicirane studijske programe vezane uz umjetnu inteligenciju, drugi su postojeće programe obogatili dodatnim kolegijima, ili su, pak, programe pojedinih postojećih kolegija proširili AI tematikom. Na popisu mnogih uvijek postoje i oni koji nisu napravili ništa kad je o AI-ju riječ. Ako i niste sigurni jeste li odabrali pravi preddiplomski studij, ne zabrinjavajte se. Nakon tri završene godine, uz pomoć prikupljenih ETCS bodova, vrlo jednostavno možete upisati diplomski studij na potpuno drugom fakultetu, smatrate li da taj studij odražava upravo ono čime se u životu želite baviti.

Razgovarali smo s desetak voditelja IT studija u Hrvatskoj, koji su nam otkrili sadašnje stanje i svoje planove glede studijskih programa u području razvoja umjetne inteligencije. Pojedine obrazovne ustanove već su sada pokrenule, ili od sljedeće akademske godine pokreću, potpuno nove studijske smjerove usmjerene na umjetnu inteligenciju. Svijetli primjeri pokazuju da neki od fakulteta već godinama umjetnu inteligenciju shvaćaju vrlo ozbiljno, te imaju osnovane vlastite centre ili laboratorije koji se bave tom tematikom. Proizvesti AI inženjera nije lagan zadatak, a fakulteti itekako shvaćaju da uspješnost karijera njihovih diplomanata ujedno odražava i kvalitetu njih samih.

Državna matura se bliži, a uskoro će na red doći i prijemni ispiti. Mnogi učenici do samog kraja nisu sigurni što zaista žele – što je i razumljivo. Svi današnji trendovi govore nam da smo tek na početku ere koju će obilježiti umjetna inteligencija. Stoga, ako volite informatiku i računalstvo, mudro je odabrati studij koji će vam omogućiti naprednije znanje iz AI područja, jer će vam to zasigurno trebati u životu.


Programiranje uz pomoć umjetne inteligencije

Ako ste pratili kultnu seriju "Zvjezdane staze" (Star Trek), sigurno su vam u sjećanju ostale naredbe koje su članovi posade izvikivali brodskom računalu, a koje je tada bespogovorno poslušalo naredbu i isprogramiralo upravo ono što žele – "Computer, coffee! Black!", "Tea, Earl Grey, hot!". Svatko od posade, ustvari, imao je ulogu programera koji je umjetnoj inteligenciji samo naredio što treba isprogramirati, a da nije ništa znao, ili trebao znati, o programskom kôdu. Mnogi već danas govore kako svatko može biti programer, koristi li pomoć umjetne inteligencije. No, je li to zaista tako? Veliki segment generativne umjetne inteligencije, uz obradu prirodnog jezika, njihova je sposobnost generiranja programskog kôda. To radi toliko dobro da se zajednica razvojnih inženjera isprva zabrinula da će ih u budućnosti generativni AI vrlo lako zamijeniti.

📷 Stefan Kühn, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Stefan Kühn, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Promatra li se programiranje strogo kao misaoni koncept, ispunjen rješavanjem složenih arhitekturnih pitanja, te međusobnog povezivanja niza ponekad naizgled i nepovezanih sustava, onda generativna umjetna inteligencija, koja je dobra u pisanju (generiranju) programskog kôda, barem u ovom trenutku, teško da će moći poslužiti kao zamjena za prekaljenog razvojnog inženjera. Ne možemo sa sigurnošću znati gdje će nas dovesti razvoj tehnologije, i hoćemo li zaista jednog dana biti lišeni potrebe za programerima, te naređivati računalu što da nam isprogramira. No, u ovom trenutku, na programiranje uz pomoć umjetne inteligencije treba gledati kao na priliku za učenje. Generativna umjetna inteligencija može biti vrlo koristan alat, koji će programerima pomoći u rješavanju zadataka te im tako omogućiti da budu produktivniji, no zasad se ne treba bojati da će ih potpuno zamijeniti.

Bug specijal 5/24 svibanj 2024.