Najavljena kinematografska verzija Canonova 8K fotoaparata R5: Canon EOS R5 C

Zadaća novog EOS-a spajanje je karakteristika kinematografskih kamera serije Cinema EOS sa serijom fotoaparata EOS R, čime serija Cinema EOS dobiva prvu full frame 8K kameru

Mario Baksa petak, 21. siječnja 2022. u 06:00

S modelom EOS R5 Canon je zakoračio u svijet 8K videa. Međutim, ta snimalica ima problema s pregrijavanjem prilikom snimanja 8K videa, a i više je orijentirana na fotografiju. Zbog toga je Canon razvio Cinema izvedbu, oznake EOS R5 C, koja također ima 45-megapikselni senzor, procesor DIGIC X i RF mount za objektiv, no ima i aktivno hlađenje (ventilator unutar kućišta), kako se ne bi pregrijavao.

Kamera EOS R5 C interno može snimati 8K RAW video pri 30 slika u sekundi, a s vanjskim napajanjem i pri 60 slika u sekundi. Visok dinamički raspon (HDR) u videu omogućen je korištenjem gama PQ i HLG, a tu je i Canonov Log 3. Dual-pixel automatsko fokusiranje podrazumijeva se, te uključuje fokusiranje očiju, ali i praćenje ljudske glave, čak i kad je okrenuta od kamere.

Što se tiče video kodeka, kamera podržava i Cinema RAW Light, za snimanje 12-bitnih videozapisa, što omogućava velik dinamički raspon i gamut. Može snimati u tri kvalitete RAW formata: HQ, ST i LT, kako bi korisnik mogao sam odlučiti koliko je prostora na memorijskoj kartici spreman odvojiti za minutu videa, s obzirom na kvalitetu kodiranja.

Naravno, vrlo visok bitrate podrazumijeva korištenje vrlo brzih memorijskih kartica, zbog čega kamera, uz UHS-II SD utor, ima i utor za CFexpress 2.0 Type B karticu. Takva konfiguracija ujedno omogućava snimanje na dvije kartice različitog tipa istovremeno, ali u različitim videoformatima.

Podržan je i 10-bitni 4:2:2 XF-AVC format s bitrateom do 810 Mbit/s, te HEVC 540 Mbit/s.

Uz snimanje 8K videa, podržane su i razlučivosti 4K i Full HD, u kojima se, bez cropanja, može snimati s do 120 FPS uz snimanje zvuka i automatsko fokusiranje.

Stabilizacija u tijelu, koju smo pohvalili kod EOS-a R5, kod ove je kamere izostala, no od neke pomoći će biti elektronička stabilizacija onima koji kameru ne mogu ili ne žele stabilizirati fizički (gimbal, stativ...).

Hot shoe omogućava spajanje i napajanje opreme poput Canonova stereo mikrofona DM-E1D, bljeskalice Speedlight 470EX-AI i TASCAM-ovog XLR adaptera CA-XLR2d. Tu je i opcija timecodea, za integriranje u profesionalne sustave s više kamera. 

Kamera se preko prekidača za uključivanje prebacuje između kinematografskog i fotografskog načina rada, a ovisno o odabranom načinu rada, ima drugačije izbornike.

Kao i kod EOS-a R5, tu su tri kotačića za kontrolu ekspozicije i podešavanje drugih opcija, tu je 13 konfigurabilnih gumbiju, OLED tražilo dijagonale pola inča, s 5,76 milijuna točaka te upravljiv HD LCD ekran dijagonale 3,2 inča.

I dalje je moguće okidati do 20 fotografija u sekundi, te se nudi ISO do 51.200. Uz fotografiranje u RAW-u i JPEG-u, tu je i 10-bitni HEIF format slika.

Masa kamere je 680 grama, što je čini čak i nešto lakšom od EOS-a R5, a da time nije kompromitirana čvrstoća - kostur je izrađen od čvrste magnezijeve legure.