Tri su moguća raspleta kulminacije Trumpovog udara na Huawei...

Današnjim prekidom suradnje Googlea s Huaweijom "po sili zakona" globalno se tržište mobilnih telefona iznenada zapetljalo na neočekivan način, a moguća su tri različita raspleta...

Dragan Petric ponedjeljak, 20. svibnja 2019. u 10:19

Googleova najava prekida suradnje s Huaweijom "po sili zakona", dakle zato što moraju jer im je Trumpova administracija tako nametnula, a ne zato što žele, mogla bi, naizgled, uvelike uzdrmati izuzetno pozitivan trend rasta ovog kineskog tehnološkog giganta na globalnoj razini, no teško je vjerojvati da će tako moćna kompanija samo tako pokleknuti...

Trenutačno se, naime, događaju dvije prijelomne stvari na globalnom tržištu novih tehnologija koje su triger ovog američko-kineskog rata pokrenutog pod krinkom sumnje da kineske vlasti koriste opremu Huaweija za industrijsku, političku i ekonomsku špijunažu SAD-a.

Prvi triger je globalni početak prelaska na 5G tehnologiju mobilnih mreža, što je nužan generacijaki skok koji će iziskivati najveća infrastrukturna ulaganja u povijesti IT industrije. Proizvođač infrastrukture koji po mnogim kriterijima nudi najbolji omjer cijene i kvalitete je Huawei.

Drugi triger je enorman rast Huaweija na lukrativnom, kompetitivnom i prestižnom globalnom tržištu mobitela, nastao kao prirodan odgovor potrošača na izuzetnu kvalitetu njihovih uređaja. Posve je jasno da će Huawei na kraju 2019. godine - dok Samsung i, još indikativnije, Apple tržišno stagniraju - preuzeti lidersku poziciju na tržištu mobitela, prema broju globalno prodanih uređaja.

Trumpovo bananje Huaweija je logičan, čak i legalan način zaštite američkih tehnoloških giganata koji gube pozicije od superirornih kineskih rivala. Huawei je samo najveći među njima - jednakom brzinom rastu i ZTE kao infrastrukturni provider te Xiaomi, Vivo i Oppo kao proizvođači terminalne opreme (mobitela, pametnih satova, računala, IoT uređaja...). Štoviše, sami Kinezi tako se ponašaju već godinama, zabranjujući u svojoj zemlji upravo Googleve servise, ali i čitav niz drugih američkih servisa, od Facebooka do Ubera. To čak ni ne pravdaju "sumnjom u špijunažu", već im naprosto ne dozvoljavaju pristup tržištu i točka. 

Potez Amerikanaca jest logičan i legalan, ali je tržišno neetičan, pa ga se opravdava tobožnjom sumnjom u instalirane backdoorove i “špijunski softver”, čime se stvara podloga da i komapnije (Google, za početak, a onda i Intel, Qualcomm i drugi koji su uslijedili) postupaju isto, a ne samo US Government. Isto se tako stvara podloga da se uskoro jednako sankcioniraju i drugi kineski galopirajući tech rivali, spomenuti gore, te da se na isti način “zaštite” i druge države osim SAD-a,

Priča o špijunaži je toliko redikulozna, da ju doista samo karikaturalni lik poput Trumpa može prodavati - Google i Apple i Facebook i Amazon i Microsoft znaju, vjerojatno, puno više o pojedincima od kineskih vlasti i Huaweija, a američki špijuni, zasigurno, znaju puno više o kineskim vođama, nego kineski o američkim.

Tko će biti prve žrtve?

Paradoksalno, prve žrtve Googleovog poteza u američko-kineskom industrijskom ratu neće biti ni američki, ni kineski, već europski potrošači - dakle i mi!

Kinezi ionako ne koriste Googleove appove koji se neće moći koristiti na mobitelima iz Huaweija, a Amerikanci ionako ne mogu niti kupiti Huawei mobitele kroz uobičajene kanale, pa će stvarni gubitak funkcionalnosti svojih mobitela osjetiti “samo” svi ostali.

Mogući rasplet

Stvar će se raspetljati u jednom od tri smjera.

Prvi, najvjerojatniji, je da će na pritisak bijesnih potrošača (mahom europskih), ali i developera (svih na svijetu) kojima je odrezano dvadesetak posto tržišta Android OS-a koliko ga drži Huawei, Google morati drastično ublažiti svoje pokazivanje zubiju. Dakako, morat će to biti uz Trumpovu dozvolu jer ionako rade "po dekretu" ili, naprosto, uz proizvoljnu doradu sankcija na puno blaži način kada ih i službeno objave, obzirom da su ih naprosto kreirali proizvoljno (ako je "po sili zakona", zašto onda nisu Huaweiju ukinuti svi servisi i zašto za postojeće telefone ipak odobravaju updateove i pristup svim servisima?)...  

Drugi je da Huawei već ima spremne alternativne servise kojima će nadomjestiti ono što im Google ne da i da će upgradeove OS-a pripremati naprosto sam, jer je sve ionako “open source”, možda čak i brže i ažurnije od Googlea. Treći, najmanje vjerojatan, jest da će proizvoditi telefone s vlastitim OS-om.