Google, Intel, Qualcomm i Broadcom najavili raskidanje suradnje s Huaweijem

Nakon što je dospio na "crnu listu" američkih vlasti, Huawei je sada suočen s prekidom suradnje od strane velikih američkih tehnoloških kompanija

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. svibnja 2019. u 09:28

Tijekom prošloga tjedna Huawei je dospio na "crnu listu" kada je Donald Trump potpisao izvršnu naredbu kojom se u SAD-u proglašava izvanredno stanje zbog sigurnosnih prijetnji u IT sektoru. Ove prijetnje, smatra Trumpova administracija, stižu od kineskih kompanija koje se služe svojom telekomunikacijskom opremom za špijuniranje američkih kompanija i građana. Odmah je tada bilo jasno kako će se trgovinski rat Kine i SAD-a prelomiti preko leđa Huaweija, a sada su vidljive i prve posljedice ovakve Trumpove odluke.

Tijekom prošle noći doznalo se da je Google prvi najavio kako će prekinuti suradnju s Huaweijem. Kineska će kompanija izgubiti pristup Androidu, koji je ključni dio njihovih (u posljednje vrijeme vrlo prodavanih) mobitela. To se tumači tako da stariji Huaweijevi uređaji neće primati nadogradnje, a novi uređaji neće imati pristup službenim Googleovim aplikacijama: YouTubeu, Gmailu, Chromeu, ali niti trgovini aplikacija Google Play.

Za sada se detalji prekida suradnje još razmatraju unutar Googlea.

Nakon ovog poteza oglasilo se još velikih američkih tehnoloških kompanija koje su najavile prekid suradnje s Huaweijem. Za sada znamo da su među njima Intel, Qualcomm, Xilinx, Broadcom, Micron, Western Digital, ali i njemački Infineon.

Zaposlenici svih ovih kompanija diljem SAD-a dobili su obavijesti o trenutačnom prekidu isporuka Huaweiju, što će na snazi ostati do daljnjega. Potez njemačkog Infineona, pak, mogao bi značiti da će o prekidu suradnje početi razmišljati i europske kompanije.