Kineska AI industrija napreduje unatoč sankcijama

Unatoč izazovima koje predstavljaju američke sankcije i ograničen pristup naprednim čipovima, mnogi izlagači na Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Shanghai izrazili su uvjerenje da će kineske tvrtke nastaviti napredovati u AI sektoru

Ivan Podnar utorak, 9. srpnja 2024. u 06:00
📷 Izvor: worldaiconf, LinkedIn
Izvor: worldaiconf, LinkedIn

Shanghai je prošlog tjedna bio domaćin Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji, gdje su vodeće kineske tehnološke tvrtke i ambiciozni domaći startupovi predstavili najnovija dostignuća u području umjetne inteligencije. Pod motom "Inteligentni povezani svijet, zajednička digitalna budućnost", ovogodišnja Svjetska konferencija o umjetnoj inteligenciji (WAIC) u Shanghaiju okupila je vodeće stručnjake, inovatore i donositelje odluka iz cijelog svijeta. Tema konferencije "Inteligencija za sve" naglasila je viziju umjetne inteligencije kao tehnologije koja će transformirati i unaprijediti sve aspekte ljudskog života i društva.

SenseNova 5.5

Konferencija je predstavila više od 1500 AI proizvoda i rješenja, s pretežno kineskim izlagačima uz nekoliko stranih tvrtki poput Tesle i Qualcomma. Događaj je poslužio i kao odskočna daska za predstavljanje najnovijih AI inovacija i privukavši preko 300 tisuća posjetitelja iz 60 zemalja.

📷 Izvor: worldaiconf LinkedIn
Izvor: worldaiconf LinkedIn

Svjetski mediji nisu previše popratili ovu konferenciju i propustili su izvjestiti o konkurentima koji su blizu ili čak otišli dalje od razvikanih lidera američke AI industrije. 

Na primjer, tvrtka SenseTime, koja je nedavno preusmjerila fokus s tehnologije prepoznavanja lica na generativnu umjetnu inteligenciju. U petak su predstavili svoj najnapredniji jezični model SenseNova 5.5, koji se smatra konkurentom OpenAI-jevom GPT-4 u područjima poput matematičkog računalstva. SenseTime tvrdi da je njihov model postigao točnost od 98,7 posto u rješavanju složenih matematičkih problema i nadmašio mnoge zapadne konkurente.

📷 Izvor: worldaiconf LinkedIn
Izvor: worldaiconf LinkedIn

Slično tome, Iflytek, još jedan ključni igrač u kineskom AI sektoru, izvijestio je o značajnom napretku svog najnovijeg jezičnog modela. Tvrtka navodi da njihov model postiže rezultate usporedive s GPT-4 na standardiziranim testovima, s 95 posto točnosti u zadacima razumijevanja prirodnog jezika.

Međutim, neki industrijski lideri zagovarali su promjenu fokusa. Robin Li, izvršni direktor Baidua, pozvao je AI industriju da prioritizira praktične primjene umjesto razvoja velikih jezičnih modela.

📷 Izvor: worldaiconf LinkedIn
Izvor: worldaiconf LinkedIn

Među najatraktivnijim izlošcima bili su napredni roboti, uključujući fascinantnu "Humanoidnu robotsku avangardu Matrix" koja je okupila 18 robota u izvedbi grupnih plesova.

Tesla je pokazala svoje robote Optimus, ali iza staklenih pregrada.

4.000 AI kompanija

Prema najnovijim podacima Kineske akademije informacijskih i komunikacijskih tehnologija (CAICT), vrijednost kineskog tržišta umjetne inteligencije dosegla je oko 21 milijardu dolara. Predviđa se da će do 2025. godine ovo tržište premašiti 55 milijardi dolara.

Statistike pokazuju da je Kina pretprošle godine imala više od 4.000 poduzeća koja se bave razvojem osnovnih AI tehnologija, što čini oko trećinu svjetskog udjela. Osim toga, Kina prednjači u broju AI patenata, s više od 389 tisuća prijavljenih patenata do kraja 2022. godine, što čini gotovo 75 posto ukupnog broja globalno.