Konferencijom "Potraga za boljim Internetom" obilježen Dan sigurnijeg Interneta

Udruga Suradnici u učenju, HAKOM i CARNET upriličili su hibridnu konferenciju s brojnim zanimljivim sugovornicima i temama, a s ciljem stvaranja sigurnog virtualnog okruženja za djecu i mlade

Sandro Vrbanus utorak, 6. veljače 2024. u 21:13

Danas je u Zagrebu svečano obilježen Dan sigurnijeg Interneta, koji se tradicionalno u međunarodnoj zajednici obilježava početkom veljače. Središnje događanje ove godine bila je konferencija "Potraga za boljim Internetom", u organizaciji domaće Udruge Suradnici u učenju, uz podršku HAKOM-a i CARNET-ovog – Nacionalnog CERT-a.

Cjelodnevna tematska konferencija ove se godine prvi puta održala u hibridnom obliku. Prvi dio, s uvodnim obraćanjima, panel-raspravama i predavanjima, održan je istovremeno uživo u hotelu International u Zagrebu i online, a nastavak konferencije, s pojedinačnim predavanjima, isključivo online.

Uvodne riječi

Na samom početku okupljenima su se uvodno obratili predstavnici organizatora: Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a, Marina Dimić Vugec, Voditeljica Odjela za upravljanje kibernetičkom sigurnošću – Nacionalni CERT, Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u učenju te Ana Babić Pezo, savjetnica Pravobraniteljice za djecu.

Ravnatelj HAKOM-a istaknuo je kako ova inicijativa obilježavanja postoji od 2004., a HAKOM se kao mrežni regulator priključio 2011. te od tada svake godine s brojnim partnerima, aktivno kroz razne događaje i kampanje, potiče sigurnost na Internetu. U svakodnevnom radu HAKOM surađuje sa školama, udrugama i javnim ustanovama, a provodi se edukacija roditelja i učenika o sigurnom korištenju i odgovornom ponašanju. Informatička sigurnost do prije nekoliko godina nije u školama bila redovna tema, o njoj se malo govorilo, a danas srećom učitelji u školama djecu poučavaju odgovornom ponašanju, a lekcije o informatičkoj sigurnosti dostupne su i u udžbenicima.

Marina Dimić Vugec naglasila je kako se Dan sigurnijeg Interneta danas obilježava u 190 zemalja diljem svijeta. Zaštita i sigurnost na Internetu je izazovna tema, posebno za obrazovni i akademski sektor te je potrebno naći ispravna rješenja za prijetnje koje se najčešće događaju na internetu.

Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u učenju istaknuo je kako njihova udruga provodi aktivnosti u području odgovornog i promišljenog korištenja tehnologija već 15 godina. Sa školama rade na projektima, a u tijeku je veliki projekt Budi Internet genijalac u koji je uključeno 50 škola. Cilj je upoznati učenike kako hrabrije koristiti tehnologije. Udruga je pri kraju realizacije projekta Digitalnog blagostanja kojim se želi osnažiti djecu i odrasle te su već pripremljeni digitalni sadržaji koji će im u tomu pomoći. Najveći projekt je online izazov Dabar, koji svake godine okupi i preko 40 tisuća djece, a čiji je cilj razvijanje kompetencija u logičnom promišljanju.

Ana Babić Pezo kazala je kako digitalni svijet pruža mnogo mogućnosti, a svi dionici u sustavu zaštite moraju dati svoj doprinos. U tijeku je izrada Nacionalnog  programa za djecu u digitalnom okruženju za razdoblje od 2024. do 2026. te ćemo napokon dobiti dokument koji će regulirati ovo područje.

Panel rasprave

Potom je uslijedio okrugli stol s predstavnicima svih važnijih institucija, koje rade na sigurnosti na Internetu i imaju svoju ulogu u zaštiti djece i mladih.

Na njemu su sudjelovali Andrea Čović Vidović (Predstavništvo Europske komisije), Robert Tomljenović (Agencija za elektroničke medije), Tomislav Ramljak (Centar za sigurniji Internet), Tanja Zaninović (HAKOM), Jakov Kiš (CARNET CERT), Anamarija Mladinić (Agencija za zaštitu osobnih podataka), Neven Ricijaš (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te Bernard Gršić (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva). Raspravom je moderirala Lidija Kralj iz Udruge Suradnici u učenju.

Svi okupljeni istaknuli su svoje dosadašnje aktivnosti vezane uz društvene mreže i medije, zaštitu djece od zlostavljanja, suzbijanje ilegalnog sadržaja, umjetnu inteligenciju, sharenting, kao i brojne druge opasnosti koje danas vrebaju online, a djeca (niti njihovi roditelji) ih u pravilu nisu svjesni. Ako bismo morali izvući generalni zaključak panela, to je – naglasak na edukaciji u svim segmentima, kako bi online digitalno iskustvo mladih bilo što sigurnije i ugodnije.

Izazovi odrastanja u digitalnom svijetu

Nakon prvog "odraslog" panela, uslijedio je drugi, kakav ne viđamo često. Sudionici rasprave bili su osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele Hrvatske, koji su sa sudionicima podijelili svoja iskustva i znanja o sigurnosti na Internetu. Od njih se iz prve ruke moglo čuti koje društvene mreže koriste i s kojom svrhom, kako se ponašaju u razgovoru, na koji način ostavljaju digitalne tragove, kupuju li sigurno na internetu, na koji su način doživjeli pokušaje prevare i kako su se u takvim situacijama ponašali, kako prepoznati pokušaje prevara, lažne stranice i profile. Zanimljivo, jedan od njihovih zaključaka bio je kako o toj temi prije svega treba educirati njihove – roditelje.

Konferenciju "Potraga za boljim Internetom" organiziraju udruga Suradnici u učenju, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, CARNET i Nacionalni CERT s partnerima: Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Agencijom za elektroničke medije, Hrabrim telefonom, Pravobraniteljicom za djecu, portalom Medijska pismenost, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Agencijom za odgoj i obrazovanje, CroAI udrugom, školama partnerima Budi Internet genijalac projekta, Poslovnom inteligencijom, Oracleom, Microsoftom i Googleom.