MOP Špancirfest 8 - U Varaždinu s multimedijom

Osma inkarnacija varaždinskog festivala multimedije obilježena je izložbom fotografija, edukativnim radionicama, performansima i zabavnim programom

Mario Baksa petak, 24. svibnja 2019. u 06:00

Prije službenog otvorenja festivala, na pozornici Rogoza u sklopu Varaždinskog HNK, održan je Trag iluzija - multimedijalni program u okviru EU projekta "Čipka iluzija", koji se sastojao od izložbe likovnih radova, poezije, glazbe, glumačke etide, čipkanja, videa, zvuka.

Dok je prošle godine festival otvoren upravo u varaždinskom HNK, ove se godine vratio u intimniji prostor Galerijskog centra Varaždin u Uskoj ulici. Tako su tu predstavnici organizatora iznijeli pokoju riječ o tome što će se sve događati u narednim danima. Festival je i ove godine organizirala studentska udruga MOP Sveučilišta Sjever.

Fran Mubrin - jedan od pokretača varaždinskog multimedijalnog festivala, u veselom raspoloženju nakon predstavljanja programa
Fran Mubrin - jedan od pokretača varaždinskog multimedijalnog festivala, u veselom raspoloženju nakon predstavljanja programa

Fran Mubrin, predsjednik udruge MOP, koji sve ove godine i dalje uspijeva pokrenuti ljude na održavanje festivala, nakon završetka festivala izjavio je kako je program bio stvarno ispunjen te da su ove godine imali najveću posjećenost do sada, te da je i feedback od publike bio izuzetno pozitivan.

Na otvorenju se mogla pogledati izložba fotografija "Kultura u fokusu 2018/19", koja je rezultat projekta doc.art.dr.sc. Marija Periše, koji se realizirao kroz međunarodni fotografski natječaj u svrhu popularizacije umjetničkih ostvarenja i kulturnih dobara.

Nakon otvorenja uslijedio je, u zgradi malo dalje u ulici, audio-vizualni performas  "Chalumeau Electrique" troje mladih autora, čiji se nastup temelji na improvizaciji u kojoj spajaju glazbu i tehnologiju, kroz ambijentalni, minimalistički pristup. Mračnu prostoriju preplavili su vizualni efekti popraćeni ambijentalnom glazbom.

Naredna dva dana bila su posvećena edukativnim sadržajima kroz dan te zabavnim sadržajima u večernjim i noćnim satima (koncert benda Svemirko, pet DJ-eva i interaktivna vizualna instalacija).

Tako je bilo održano pet radionica - četiri u Varaždinu i jedna u Koprivnici. Na popunjenim radionicama polaznici su učili o ilustraciji i animaciji, letterigu, web dizajnu, startupu i programiranju.

Uz radionice, u Studentskom Centru u Varaždinu održani su i kreativni razgovori, na kojima su sudionici sa renomiranim predavačima razmjenjivali iskustva i stjecali nova znanja u području digitalne umjetnosti, grafičkog dizajna, programiranja, animacije i u kontekstu tržišta, ali i u umjetničkim formama.

U SC-u u Varaždinu bila je postavljena i AR izložba Martine Stipan, studentice treće godine multimedije na Sveučilištu Sjever. Posjetitelji su mogli promatrati njezine bajkovite ilustracije kako otisnute na papiru, tako i kroz ekran tableta. Kad se te ilustracije gledaju kroz ekran tableta, one ožive - na njima se vide suptilne animacije, a i doživljava se efekt paralakse kad se tablet pomiče.