U Egiptu počinje klimatska konferencija COP27

Ovoga i sljedećega tjedna odvija se najveći svjetski klimatski samit zemalja potpisnica Pariškog klimatskog sporazuma. Cilj je postići dogovor o značajnijim akcijama na području zaštite okoliša

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. studenog 2022. u 10:31

U egipatskom turističkom mjestu Sharm El-Sheikh otvorena je ove nedjelje klimatska konferencija Ujedinjenih naroda COP27. Nakon lanjskog izdanja ovog samita u Glasgowu, koji je završio mlakim porukama i tek kompromisnom zajedničkom deklaracijom, od ovogodišnje se konferencije očekuju nešto veći odjek i ambiciozniji ciljevi. Od prošle godine svijet se našao u novoj energetskoj krizi, stručnjaci su zaključili da dosadašnji ciljevi zemalja nisu dovoljni da se klimatske promjene zaustave, pa je sada pravo vrijeme da se na tom polju nešto promijeni.

Samit će imati četiri osnovne teme. One se vrte oko smanjenja globalnog zatopljenja, prilagodbe zemalja, financijske strane borbe protiv klimatskih promjena te međunarodne suradnje.

Poziv na ambicioznije akcije

Na otvaranju konferencije njezin je predsjednik, egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry, pozvao strane lidere da ne dozvole da kriza u prehrambenom i energetskom sektoru, izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu, bude prepreka za postizanje ekoloških ciljeva. Umjesto toga, cilj ovog samita trebao bi biti sagledavanje veličine svih izazova i još čvršća predanost njihovom rješavanju.

COP27 mora izroditi hitne i vjerodostojne zaključke te pokrenuti aktivnosti za smanjenje utjecaja klimatskih promjena, smatra glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Sve to mora se učiniti i uz odgovoran odnos prema financijama, a zemlje svijeta morale bi osnovati i financijski mehanizam za saniranje već sada prisutnih katastrofalnih klimatskih događaja. Njime bi se pomoglo naranjivijim i najsiromašnijim zemljama, a novac bi dolazio većinom od najbogatijih (G20) zemalja, koje su i najveći zagađivači. Upravo oko financijskih mehanizama očekuju se najveći prijepori, pogotovo stoga što cilj od 100 milijardi dolara godišnje za pomoć zemljama u razvoju, postavljen 2009. godine, nije ispunjen.

Kad je riječ o poznatom cilju vezanome za zaustavljanje globalnog zatopljenja na 1,5°C iznad prosjeka predindustrijskog doba, on bi i dalje trebao ostati kao dugoročni smjer. No, COP27 ima za cilj donijeti zaključke prema kojima bi se globalno zatopljenje trebalo zaustaviti ispod 2°C, za što će također trebati hrabre, hitne i ambiciozne aktivnosti.

Sastanku na vrhu šefova država i vlada na samitu COP27 sudjelovat će i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Planirano je da će premijer sudjelovati na okruglim stolovima "Sigurnost hrane" te "Ulaganje u budućnost energije – zeleni vodik", tijekom ponedjeljka i utorka.