Konferencije

WWDC 2022: Apple najavio nove operacijske sustave te MacBookove na čipu M2

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. lipnja 2022. u 21:19

Appleova developerska konferencija otvorena je tradicionalnim keynoteom, na kojem su prikazane nove verzije njihovih operacijskih sustava za mobitele, satove, računala, kao i dva nova prijenosna računala

Ovogodišnje izdanje Appleove konferencije Worldwide Developers Conference otvoreno je večeras raskošno produciranim keynoteom, prezentacijom najnovijih tehnologija za developere i najavama novih proizvoda.

iOS 16

Prva tema prezentacije bio je mobilni operacijski sustav iOS 16. Nadogradnjom na njega korisnici će dobiti još više mogućnosti personalizacije, a najveća promjena ikada zahvatit će ekran koji se na iPhoneu vidi kada je uređaj zaključan, odnosno "lock screen". Font, boje i razni efekti bit će ponuđeni na izbor, a svaki element tog ekrana bit će moguće prilagoditi vlastitim željama. Na ovom ekranu moći će se, prvi puta, postavljati i widgeti. Sve će biti interaktivno, a na "lock screenu" će biti moguće i automatski mijenjati fotografije iz vlastite galerije, koje će samostalno birati uređaj.

Notifikacije će se također pokazivati drugačije – "kotrljat" će se s donjeg dijela ekrana prema gore i bit će, kažu, preglednije nego dosad. Notifikacije će, kao i widgeti, biti interaktivne, pa će moći "oživjeti" te prokazivati rezultate utakmica i slično. Svaka postavka "Focusa" moći će imati svoj "lock screen" sa zasebnim postavkama, što znači da će korisnik moći na poslu, kod kuće i prilikom ostalih aktivnosti moći sebi prilagoditi i ovaj ekran te njegov prikaz.

U aplikaciji Messages bit će omogućeno naknadno uređivanje iMessage poruka, njihovo brisanje te označavanje istih kao nepročitane. Dodatne mogućnosti dobit će i opcije zajedničkog gledanja videa te diktiranja poruka umjesto tipkanja. Live Text, mogućnost koja prepoznaje tekst na fotografijama i automatski ga OCR-a, od verzije iOS 16 radit će i unutar videa.

Mobilni novčanik (aplikacija Wallet) ubuduće će proširiti podršku za digitalne ključeve soba, automobila i slično, a iOS će ponuditi i opciju dijeljenja tih ključeva s drugim ljudima, čak i ako nemaju iPhone. Njihov bi sustav, dakle, trebao postati međuplatformski standard. Nova mogućnost Apple Pay Later dat će opciju kupcima da putem Apple Paya plate bilo koji račun odmah, a otplate ga kasnije, u četiri rate.

Nadogradnju će doživjeti i Apple Maps, uz širenje dostupnosti naprednih 3D prikaza gradova na nove teritorije i gradove, nešto detaljnije planiranje ruta te usluge povezane s javnim prijevozom. iOS 16 olakšat će i upravljanje postavkama uređaja koje koriste djeca, kroz unaprijeđene i pojednostavljene roditeljske kontrole. Bit će tu i sinkronizirani dijeljeni albumi fotografija, koji će također poboljšati iskustvo korištenja obiteljima te im olakšati dijeljenje zajedničkih trenutaka.

Dom i automobil

Uređaji pametnog doma, povezani kroz Appleove uređaje i ekosustav Home, ubuduće će funkcionirati putem novog standarda, nazvanoga Matter, koji će podržavati i mnogi drugi proizvođači te njihovi gadgeti. Aplikacija Home bit će redizajnirana i preglednija na svim Appleovim OS-ovima.

Apple Car Play, sustav za pametnu interakciju s automobilima, također će doživjeti velik redizajn. Nova generacija Car Playa donosi napredniji prikaz na svim, modernim, ekranima novih automobila, a integrirat će widgete, kontrole gotovo svih funkcija automobila, navigaciju te instrumente na kontrolnoj ploči. Time će Car Play potpuno zamijeniti tradicionalni izgled ekrana u automobilima. U prvim će se automobilima ovaj sustav početi pojavljivati krajem godine.

iOS 16 sa svim najavljenim nadogradnjama bit će dostupan ove jeseni, uz novu generaciju iPhonea. Developerske bete svih OS-ova danas najavljenih stižu danas, a javne bete sljedećeg mjeseca.

watchOS 9

Apple Watch također dobiva nadogradnju, i to na već devetu verziju watchOS-a. Nova lica satova, podrška za brojne svjetske kalendare, redizajnirani prikazi i slično – sve to bit će uključeno u novi operacijski sustav za satove. Redizajn će dobiti notifikacije i Siri na Apple Watchu. Iskustvo treniranja, poput trčanja, također će biti unaprijeđeno kroz napredno planiranje i praćenje aktivnosti. Appleov pametni sat tako će moći izmjeriti koliko se trkač efikasno kreće i dati mu preporuke za napredak.

Ako govorimo o zdravlju, novi watchOS 9 će moći pratiti faze sna, a na temelju tih podataka analizirat će kvalitetu sna u detalje. Nadogradnjom sustava pametni će satovi moći voditi i brigu da korisnik redovito uzima lijekove, tj. da ih ne zaboravi uzeti kako je propisano. Ista funkcija bit će preslikana i na iOS.

M2 čipovi

Prelazak Macova na vlastite procesore gotovo je finaliziran, pa je Apple odlučio već sada krenuti s novom generacijom čipova. Nakon serije čipova M1, sada je predstavljen njihov logični nasljednik, M2. Fokus u ovoj generaciji procesora bit će na energetskoj efikasnosti, uz povećanje performansi. Broj tranzistora bit će 20 milijardi, 25% više nego kod M1, uz 50% veću propusnost podataka. Povećana je i interna memorija, dok su jezgre (kojih je isti broj) dodatno osnažene. Sustav i dalje ostaje na 5-nanometarskoj tehnologiji.

Novi GPU donosi 10, umjesto 8 jezgri, povećavajući performanse grafičkog sustava novog M2 SoC-a, pogotovo kada ih se gleda u usporedbi s potrošnjom energije.

MacBook Air i MacBook Pro

Prvi uređaj koji će dobiti ovaj čip bit će MacBook Air, najpopularniji Mac u Appleovoj ponudi. On je sada potpuno redizajniran oko čipa M2, dolazi u četiri boje i u novom kućištu. Tanki okviri oko ekrana i ravni bridovi ovog uređaja pomalo podsjećaju na posljednje generacije iPhonea. Vratio se omiljeni MagSafe punjač, a tu je i 3,5-milimetarski audio priključak.

Uređaj dolazi u kućištu debljine tek nešto preko 11 milimetara, donosi 13,6-inčni Liquid Retina zaslon s notchem, bolju prednju kameru, nove integrirane zvučnike te tipkovnicu s funkcijskim tipkama pune veličine i TouchID čitačem otiska prsta. Unutar aluminijskog unibody kućišta neće biti ventilatora, a autonomiju Apple procjenjuje na 18 sati (prilikom gledanja videa).

M2 će biti ugrađen i u 13-inčni MacBook Pro. Ovaj prijenosnik neće bit značajno redizajniran izvana, no M2 će mu dati još bolje performanse.

Kad je riječ o cijenama, MacBook Air će koštati 1.199 dolara ili više, dok će najjeftiniji MacBook Pro s M2 čipom koštati 1.299 dolara.

macOS Ventura

Ime nove verzije Appleovog desktop OS-a bit će Ventura. Kako bi se korisnici lakše snalazili u brojnim prozorima, funkcija Stage Manager dat će mogućnost pomaknuti sekundarne prozora ustranu, dok će onaj glavni biti istaknut posred ekrana. Ista funkcija omogućit će i grupiranje prozora koji se često koriste zajedno. Drugi novitet je tražilica Spotlight, proširena s pregledom rezultata jednim dodirom, pretraživanjem weba i detaljnim prikazom rezultata pretraživanja.

Aplikacija Mail dat će mogućnost opoziva e-mailova, njihovo slanje prema zadanom rasporedu, napredno pretraživanje s pametnim preporukama. Safari će biti dodatno ubrzan, tvrde u Appleu, a dobit će i ugrađenu zaštitu od hakiranja lozinki – Passkeys, omogućenu biometrijskom zaštitom i FIDO standardima za korištenje weba bez lozinki. macOS Ventura donosi i Metal 3, grafičko okruženje za izradu zahtjevnijih i detaljnijih scena u igrama.

Po novome, iPhone će se moći koristiti i kao web kamera na Macu, što će donijeti opcije poput fokusiranja na osobu koja govori (Centre Stage), ali i opcije snimanja unutar video poziva koje su do sada bile rezervirane samo za korisnike iPhonea. Naravno, Apple će vam rado prodati i posebne stalke za "nakačiti" iPhone na MacBook, dok će iPhone osim korisnika moći odatle snimati i površinu njegovog stola.

iPadOS 16

Najbolje od iOS-a i macOS-a Apple želi donijeti na iPadOS i svoje moćne tablete. U verziji 16, ovaj će OS donijeti sve što donose novi iOS i macOS. iPad sada prvi puta dobiva aplikaciju Weather, za vremensku prognozu. Najavljena je i potpuno nova aplikacija za suradnju na iPadu, Freeform, unutar koje će se moći i obavljati videokonferencija i crtati ili pisati po zajedničkoj digitalnoj "ploči".

iPad će početi dobivati i funkcije inače optimizirane za desktop uređaje, tj. one koje će donijeti na tablete opcije poznate iz Mac računala. Tako će na iPad preseliti i multitasking opcija Stage Manager, spomenuta kod macOS-a. Za profesionalce, bit će tu opcija kalibracije boja, koje će biti jednake na iPadu kao i na profesionalnim monitorima Applea.