Amazon izazvao porast cijene bitcoina jer se očekuje da će početi prihvaćati kriptovalute

Amazon je nedavno objavio oglas za radno mjesto za stručnjaka za digitalne valute i blockchain. Nije dugo trebalo da se to pretvori u špekulacije o tome da će početi prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja

Sandro Vrbanus utorak, 27. srpnja 2021. u 06:00

Osim što je Elon Musk dao novi optimizam investitorima u bitcoin, najavivši nedavno da će Tesla ponovno početi prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja, tijekom proteklih je dana stigla još jedna pozitivna vijest vezana uz kriptovalute. Amazon je, naime, objavio oglas za posao u kojem ističu da traže "Voditelja proizvoda digitalnih valuta i blockchaina".

U opisu posla navodi se da će novi stručnjak, kojeg eventualno zaposle, raditi na inovacijama u sustavu plaćanja najvećeg internetskog trgovca na svijetu. Novi će zaposlenik raditi u timu za zaprimanje i iskustvo plaćanja, a mora se dobro razumjeti u blockchain, distribuirane zapise (ledger), digitalne i kriptovalute, a u konačnici će biti zadužen i za razvoj novih mogućnosti plaćanja te s time povezanu strategiju.

Kriptoplaćanja već ove godine?

Ovakav opis posla mnogima znači samo jedno – Amazon razmišlja o tome da uključi kriptovalute u svoj sustav i počne ih primati kao redovno sredstvo plaćanja. Te je navode potvrdila i jedna insiderica iz kompanije, poručivši kako bi Amazon već do kraja ove godine mogao početi prihvaćati plaćanja bitcoinom. Ovdje nije riječ, prema njezinim tvrdnjama, o projektu ispitivanja je li moguće prihvatiti kriptovalute kao valutu, već o strateškoj odluci i integralnom dijelu Amazonovog funkcioniranja u budućnosti, tj. da je to već "riješena stvar" koju je naredio osobno Jeff Bezos. Projekt je navodno "već spreman za pokret".

Hoćemo li uskoro pakete s Amazona moći naručiti i platiti nekom od kriptovaluta?
Hoćemo li uskoro pakete s Amazona moći naručiti i platiti nekom od kriptovaluta?

Ova vijest odjeknula je kriptozajednicom pa je u samo jednom danu vrijednost bitcoina (ali i drugih vodećih kriptovaluta) značajno porasla.

Bitcoin je, kao i nakon nedavnih Muskovih najava, dobio nešto preko 10% na cijeni, a profitirali su i ethereum, ADA (cardano), pa čak i dogecoin. Time se tržište kriptovaluta nakon više tjedana letargije i silaznog trenda polako vratilo "u zeleno". Na valu ovog optimizma cijena bitcoina ponovno se, nakon mjesec i pol, približila razini od 40.000 dolara.

NADOPUNA: Amazon je, dan nakon objave prvih špekulacija demantirao da imaju razrađen plan o prihvaćanju kriptovaluta. "Nastavljamo istraživati kako bi to moglo izgledati za kupce koji kupuju preko Amazona", kratko su poručili iz kompanije. Nakon toga cijena bitcoina se pomalo "ispuhala", ali i dalje ostaje na razinama oko 25% višima nego prije samo tjedan dana.