Hoće-neće-hoće: Tesle će se ponovno moći kupiti bitcoinima

Elon Musk ponovno je promijenio svoj stav o bitcoinu, ali kada on postane najmanje 50% ovisan o obnovljivim izvorima energije i tako smanji svoj ugljični otisak

Sandro Vrbanus petak, 23. srpnja 2021. u 06:00

U samo nekoliko mjeseci u Tesli su, na neupitnu inicijativu Elona Muska, nekoliko puta promijenili svoj stav prema bitcoinu, a njihove su odluke imale i utjecaj na cijenu najpopularnije svjetske kriptovalute. Prvo su početkom godine najavili kako kupuju oveću količinu bitcoina da bi na njemu zaradili, ali i kako bi ga mogli početi prihvaćati kao sredstvo plaćanja za svoje automobile. Početak prodaje Tesli za bitcoin službeno se dogodio u ožujku, što je koincidiralo i s rastom vrijednosti bitcoina.

Potom, niti dva mjeseca nakon toga, Musk je "shvatio" da nije baš logično biti proizvođač automobila koji promovira zelene tehnologije i zaštitu okoliša, a istodobno poticati bitcoin koji je po svojoj prirodi tehnologija vrlo visokog ugljičnog otiska. Time je došao kraj ljubavnoj priči Tesle i bitcoina, barem što se tiče plaćanja automobila, a i cijena bitcoina krenula je lagano prema dolje.

Treća sreća

Ovoga tjedna, pak, najavljuje se novi obrat. Musk najavljuje kako će u Tesli ponovno početi prihvaćati bitcoin, i za to tvrdi da je prilično izgledan scenarij. No, prije se moraju ispuniti neki uvjeti, a osnovni je da bitcoin postane ovisan o najmanje 50% obnovljivih izvora energije. Kada njihova analiza pokaže da se ide prema tom cilju, tada će u Tesli nastaviti prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja.

Musk je sve to potvrdio na konferenciji ₿ Word, te dodao da i on, i Tesla, i SpaceX trenutačno drže određenu količinu bitcoina. Naglasio je i da kriptovalutu neće prodavati niti on osobno niti njegove kompanije.

Već po običaju, iz Muskovih usta informacija svaka o bitcoinu doletjela je izravno u uši investitora, koji su u satima nakon njegove objave podigli cijenu bitcoina u "zeleno". Ona je u kratkom vremenu porasla s 29 na oko 32 tisuće dolara, odnosno za oko 10%.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi