Bitcoin se vratio na razine iznad 40.000 dolara nakon više od godinu i pol

Još od travnja prošle godine bitcoinom se nije trgovalo po cijenama po kakvima se trguje danas. Samo od početka ove godine vrijednost je najveće svjetske kriptovalute porasla za više od 150%

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. prosinca 2023. u 16:58

Ulagači u kriptovalute posljednjih dana imaju ponešto razloga za zadovoljstvo. Tržište je ponovno u "zelenom" području, glavne svjetske kriptovalute dobivaju na vrijednosti, predvođene, kao i obično, bitcoinom. U proteklih tjedan dana gotovo svi najveći svjetski altcoini, zajedno s bitcoinom i ethereom, bilježe dvoznamenkasti porast vrijednosti, a bitcoin se početkom ovoga tjedna vratio i na razine iznad 40.000 dolara, na kojima nije bio od travnja prošle godine.

Kraj kriptozime?

U međuvremenu je tržište proživjelo "kriptozimu", bitcoin je bio zaronio do niskih razina, oko 15.000 dolara, dok su altcoini gubili i postotno mnogo više od njega. Ipak, pozitivni signali iz ekonomije, najave nekoliko javnih investicijskih ETF fondova koji bi ulagali isključivo u bitcoin, kao i nadolazeći "halving" – sve su to čimbenici koji se ističu kao pokretači najnovijeg porasta cijene bitcoina.

Obu godinu bitcoin je otvorio na oko 16.000 dolara, a do sada je poskupio za preko 150%
Obu godinu bitcoin je otvorio na oko 16.000 dolara, a do sada je poskupio za preko 150%

"Halving", tj. događaj nakon kojega će naknade za rudarenje bitcoina biti prepolovljene, dogodit će se u travnju ove godine (trenutačno se kao točan datum predviđa 17. travnja). Tada će nagrada mreže, koja se dodjeljuje svakih 10 minuta onima koji rudare bitcoin, pasti s dosadašnjih 6,25 na 3,125 BTC. Taj se događaj do sada odigrao tri puta, 2012., 2016. te 2020. godine.

Mjeseci koji prethode "halvingu", a pogotovo oni nakon njega, redovito su bili obilježeni porastom cijene te kriptovalute, pa mnogi ulagači već sada zauzimaju pozicije, očekujući da se povijest ponovi i 2024. godine. Oni optimističniji dosadašnje podatke o kretanju cijene bitcoina iščitavaju na sljedeći način: u tri dosadašnja slučaja negativnih godina svaki su puta uslijedile tri pozitivne godine za bitcoin. Prema tome, i sada smo na početku jednog takvog dobrog razdoblja, u kojem će 2023. biti prva od tri "zelene" godine.

Kad je riječ o predviđanjima cijena, do kraja ovog "bull marketa" optimisti vide bitcoin na šesteroznamenkastim dolarskim iznosima, negdje između 100 i 125 tisuća dolara.