Do pet godina zatvora za vođenje nelicencirane mjenjačnice kriptovaluta

Jacobu Burrellu Camposu u SAD-u prijeti zatvorska kazna od maksimalno pet godina nakon što je priznao kako je vodio ilegalnu mjenjačnicu kriptovaluta

Matija Pavlić četvrtak, 1. studenog 2018. u 07:00

Jacob Burrell Campos je pred američkim federalnim sudom priznao kako je vodio nelicenciranu te stoga ilegalnu mjenjačnicu kriptovaluta.

Svoj poslovni projekt nije registrirao pri Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) organizaciji američkog Ministarstva financija. Campos priznaje kako je prodao bitcoine u vrijednosti od stotinjak tisuća američkih dolara velikom broju klijenata u SAD u razdoblju od siječnja 2015. godine do travnja 2016. godine. Osim što se nije registrirao pri FinCEN organizaciji nije ni implementirao obvezne mjere za zaštitu od pranja novca koje je propisalo američko Ministarstvo financija.

Campos je reklamirao svoju uslugu putem platforme localbitcoins.com te je koristio kriptiranu elektroničku poštu te kriptirane servise za trenutačnu razmjenu poruka kako bi komunicirao sa svojim klijentima. Također, naplaćivao je naknadu za obavljenu transakciju koja je bila 5% veća u odnosu na tada važeće tarife na tržištu.

Campos je svoju zalihu bitcoina prvotno nabavljao od jedne legalne američke mjenjačnice kriptovaluta, da bi se poslije preselio na mjenjačnicu kriptovaluta iz Hong Konga gdje je kupio bitcoine u ukupnoj vrijednosti od 3,29 milijuna američkih dolara.

Campos je većinu novca čuvao u Meksiku, dok je u SAD lažno prijavljivao prihode kako bi izbjegao plaćanje poreza. Istodobno je na dnevnoj bazi u suradnji s jednim trgovcem rijetkim metalima u SAD uvozio veliku količinu američkih dolara.

Camposu će kazna biti izrečena u veljači iduće godine, prijeti mu zatvorska kazna od maksimalno pet godine te dodatna novčana kazna od oko 823 tisuće američkih dolara.