Elektrana u New Yorku viškom struje rudari bitcoine

Elektrana na prirodni plin Greenidge Generation sav višak električne energije koji proizvede preusmjerava u sedam tisuća računala kojima rudari kriptovalutu

Sandro Vrbanus utorak, 10. ožujka 2020. u 06:00

Iz kompanije Greenidge Generation koja vodi elektranu na prirodni plin u malenom mjestu Dresden američkoj saveznoj državi New York, otkrili su svoj novi projekt kojim proizvedeni višak struje pretvaraju u zaradu. U prostore elektrane su, naime, na površinu od nešto preko 6.000m2 instalirali čak 700 računala sa samo jednim zadatkom – rudarenjem bitcoina. Postrojenje može povući oko 14 MW električne energije, a plan je u budućnosti ga nadograditi na snagu od čak 106 MW ukoliko se nađu novi ulagači.

Iz viška energije – bitcoin

Elektrana je smještena u prostoru prerađenom od nekadašnjeg rudnika, nekada je radila na ugljen, a investicija u dodatak za rudarenje bitcoina iznosila je, zajedno s infrastrukturom i strojevima za rudarenje, 65 milijuna dolara. Iz kompanije kažu da su zauzvrat dobili postrojenje kojim su trenutačno u stanju izrudariti oko 5,5 bitcoina, odnosno zaraditi oko 50.000 dolara svakog dana.

Isplativost projekta po trenutačnoj cijeni bitcoina kreće se, dakle, na razini od oko 3,5 godine – u idealnoj situaciji u kojoj ulaganja u električnu energiju nemaju, odnosno koriste već postojeću struju koja je višak u proizvodnji.

Ova elektrana struju dobiva iz prirodnog plina i radi 24 sata na dan. Jednako tako rade i računala za rudarenje i napajaju se energijom izravno iz njezinog izvora. Ovaj tip elektrana poznat je po tome da često proizvodi višak energije koji nije potreban u elektrodistribucijskoj mreži i potom ga mora prodati na tržištu drugim kupcima. Za slučaj da takvih nema, često se događa da je višak jednostavno potrati, pa su u Greenidge Generationu pronašli način kako ga monetizirati.