Haker vratio gotovo polovicu ukradenog iznosa mjenjačnici Poly Network

Financijski najveća pljačka kriptovaluta koja se dogodila ovoga tjedna više se ne može tako nazvati, jer je lopov, na zahtjev oštećene mjenjačnice, počeo vraćati ukradene tokene

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. kolovoza 2021. u 10:03

Gledano prema iznosu novca ukradenome u obliku kriptoimovine, ovotjedna pljačka mjenjačnice Poly Network bila je najveća pljačka kriptovaluta u povijesti. U njoj nije ukradena najveća količina tokena, ali je njihova vrijednost viša nego kada su se događale do sada najveće pljačke. Bez obzira na to, u bizarnom raspletu lopov koji je napao Poly Network počeo je vraćati novac svojoj žrtvi, pa je samim time i pljačka kao takva degradirana s prvog mjesta.

Pisali smo već o tome kako je sustav Poly Networka napadnut i kako je s njega ukradeno preko 600 milijuna dolara u raznim kriptovalutama, te kako vlasnicima mjenjačnice nije preostalo ništa drugo nego da objave adrese walleta na kojima se nalaze ukradena sredstva te javno zatraže od napadača da im ukradeno – vrate.

Lopov vraća ukradeno

Ovaj neuobičajeni postupak, začudo, urodio je plodom. Napadač, očito ne pretjerano iskusan i stručan u području kriptovaluta, shvatio je da neće tako lako sakriti ukradene coine, pa je tijekom jučerašnjeg dana počeo vraćati ukradena sredstva na wallete mjenjačnice. Pritom je i pokušao komunicirati sa žrtvom kroz opise transakcija, otkrivajući da nije siguran koliko je u opasnosti.

Potom je odgovorio i na pitanje o tome zašto je uopće hakirao mjenjačnicu. Kaže da je primijetio propust na njoj i učinio to "iz zabave". Napomenuo je i kako mu je jedan od motiva bio prokazati sigurnosne nedostatke Poly Netforkove decentralizirane platforme za trgovanje na više blockchainova, a detaljno je objasnio i kako je izveo svoj napad.

Njegovi tekstovi otkrili su i da mu engleski očito nije materinji jezik, no više detalja o njemu nije poznato. Ono što se zna, jest da je u prvom danu, nakon što je s Poly Networka ukrao oko 611 milijuna dolara u protuvrijednosti u raznim kriptovalutama, u nekoliko transakcija žrtvi vratio gotovo polovicu, oko 260 milijuna dolara.