Hakiran NiceHash, a bitcoin skočio na 15.000 dolara

Otkako smo jučer objavili da je bitcoin premašio 12.000 dolara njegov rast se nastavio za dodatnih 20% u jednom danu

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. prosinca 2017. u 11:15

Udarna vijest jučerašnjeg dana o bitconovom dostizanju vrijednosti od 12.000 dolara zastarjela je u rekordnom roku. Tijekom protekla 24 sata nastavljen je suludi ritam rasta cijene ove kriptovalute, pa je jutros on osvanuo na vrijednosti od preko 14.500 američkih dolara, da bi već u prijepodnevnim satima premašio i 15.000 – samo devet dana otkako je bio na "magičnoj granici" od 10.000 dolara.

Porast je to od preko 50% u malo više od tjedan dana, odnosno čak 15x od početka godine. A do kraja 2017. ima još preko tri tjedna...

Nije sve tako ružičasto

No, nisu sve vijesti iz ovog svijeta samo pozitivne. Jučer su korisnici tijekom dana počeli prijavljivati probleme s pristupom svojim računima na NiceHashu, jednom od mnogobrojnih servisa koji nudi čuvanje kriptovaluta u walletima i trgovanje procesorskim vremenom za rudarenje istih. Iz NiceHasha prvo su objavili kako su im sustavi u fazi održavanja i nedostupni iz tog razloga, da bi nekoliko sati nakon toga objavili kako su – hakirani.

Otkriveno je, naime, da je došlo do proboja njihovih sigurnosnih zaštita prilikom čega je određen broj bitcoina pokraden iz korisničkih digitalnih novčanika. Do sada još nisu poznati razmjeri ove hakerske pljačke, no čini se kako nije riječ o malenoj svoti. Prve informacije govore o više od 60 milijuna dolara vrijednih bitcoina koji su preko noći nestali. Kako je tijekom iste noći vrijednost bitcoina dramatično porasla, hakeri su upali u NiceHash u, za njih, pravom trenutku.

U NiceHashu vjeruju da će uspjeti pronaći ukradene coine, te da će svoju uslugu u najkraćem mogućem roku ponovno staviti na raspolaganje korisnicima – i to s pojačanim mjerama sigurnosti. Do tada korisnicima, uz isprike, preporučuju da promijene svoje lozinke.

Ništa od ovoga nije pretjerano zabrinulo kupce, pa cijena bitcoina i dalje suludo raste.