Teslina kupovina 1,5 milijarde dolara vrijednih bitcoina opet mu lansirala cijenu

Nedavno je Elon Musk jednom riječju objavljenom na Twitteru povisio cijenu Bitcoina za gotovo 20%, a sada sličan utjecaj ima i nedavno obavljeni potez njegove kompanije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. veljače 2021. u 15:51

Elon Musk ovih dana ne silazi s naslovnica tehnoloških medija, a posljednjih nekoliko njegovih poteza izravno je povezano uz kriptovalute. Pisali smo o tome da je samo postavljanjem hashtaga #Bitcoin na svoj Twitter profil pomogao u tome da cijena ove kriptovalute poskoči za gotovo 20%. Potom se upleo u burzovnu sagu oko GameStopa, pa je tvitajući iz šale pogurao i cijenu inače zafrkantskoga dogecoina za preko 50%, a sada na cijenu bitcoina ozbiljno utječe njegova kompanija Tesla.

Službeno su, naime, iz Tesle obavijestili američku Komisiju za vrijednosne papire (SEC) da su tijekom siječnja kupili bitcoina u vrijednosti od čak 1,5 milijarde dolara. Shodno nedavnoj odluci uprave, ovaj je potez imao za cilj diverzifikaciju ulaganja slobodne gotovine na računima i maksimiziranje zarade na njoj. Najavljeno je i da će Tesla u budućnosti nastaviti kupovati digitalnu imovinu "s vremena na vrijeme ili dugoročno".

Bitcoin opet na rekordnim razinama

Velik utjecaj na cijenu bitcoina imala bi samo objava investicije velike kompanije poput Tesle, a kad je riječ o 1,5 milijarde dolara, shvatljivo je da je to dalo velik poticaj drugim investitorima. U samo nekoliko minuta po objaviove investicije, bitcoin je vrijedio više nego ikada – preko 43.000 američkih dolara. U trenutku nastanka ove vijesti bitcoinom se trži, na krilima Tesle, po cijeni koja dostiže gotovo 44.000 američkih dolara.

Tesle će se kupovati za BTC

No, kako bi rekli u reklamama, ni to nije sve. Iz Tesle najavljuju da će u skorijoj budućnosti početi prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za svoje automobile. Implementacija bitcoina u njihov sustav naručivanja vozila putem weba ovisit će o prilagodbama regulatornim zahtjevima i zakonima na pojedinim tržištima.

Očekivano, ovakve su vijesti ponovno pokrenule bitcoin tržište, podigle optimizam investitora, pa čak i pomogle u tome da cijena Tesline dionice poskoči gotovo 3%.