Istraživanje mogućnosti za uvođenje digitalnog dolara: uskoro kreće prvih pet pilot projekata

Uvođenje digitalnog dolara moglo bi olakšati pristup novcu ljudima koji iz raznih razloga ne koriste bankarske usluge i isplatu državne pomoći, tvrde zagovornici ideje

Mladen Smrekar subota, 8. svibnja 2021. u 21:57

Američki privatni Digital Dollar Project pokreće niz pilot projekata kojima će testirati kako bi funkcionirala digitalna valuta (CBDC) iza koje bi stajala američka federalna banka. Organizacija koju vode bivši američki regulatori i šefovi konzultantske tvrtke Accenture, najavila je da u idućih godinu dana namjerava pokrenuti prvih pet pilot projekata za procjenu različitih aspekata digitalnog dolara.

Digitalni dolar ili debitne kartice

Digitalni dolar - tokenizirani oblik američke valute pod nadzorom središnje banke - mogao bi olakšati pristup novcu ljudima koji iz raznih razloga ne koriste bankarske usluge i olakšati isplatu državne pomoći, tvrde zagovornici ideje.

Charles Giancarlo, Adrienne Harris, Chris Giancarlo i David Treat, ekipa koja podupire uvođenje digitalnog dolara 
Charles Giancarlo, Adrienne Harris, Chris Giancarlo i David Treat, ekipa koja podupire uvođenje digitalnog dolara 

Protivnici ove ideje pak kažu da bi za te zadatke prikladnije mogle biti postojeće tehnologije, poput prepaid debitnih kartica. Te su kartice, kažu oni, najbolji način plaćanja ljudima s nižim prihodima: jednostavne su za upotrebu i ne zahtijevaju ni upotrebu mobitela.

Brojne zemlje već eksperimentiraju s konceptom, a najdalje su otišli Kinezi s digitalnim juanom.

Privatna incijativa

Privatnu zakladu Digital Dollar Foundation  lani su pokrenuli Accenture, bivši predsjednik američke komisije za trgovanje robama (CFTC) J. Christopher Giancarlo, bivši direktor LabCFTC-a Daniel Gorfine i investitor Charles Giancarlo. Njihov je cilj osmisliti i progurati koncept digitalnog dolara.

Važno je naglasiti da je riječ o privatnoj inicijativi, odvojenoj od istraživanja mogućnosti CBDC-a iza kojeg stoje Federalne rezerve. No to ne znači da ove dvije skupine nisu bile u kontaktu, rekao je David Treat, jedan od voditelja projekta uvođenja digitalnog dolara.

Treat je poznati zagovornik blockchaina, a uključen je i u projekte proširene stvarnosti, kvantnog računarstva i robotike. Uz to on je i ekspert za poslovanje na tržištu kapitala s  gotovo 25 godina iskustva u pružanju financijskih usluga. 

Pet pilot projekata trebalo bi pokazati hoće li i kako digitalni dolar koristiti i osobama koje nemaju račun u banci
Pet pilot projekata trebalo bi pokazati hoće li i kako digitalni dolar koristiti i osobama koje nemaju račun u banci

Pet pilot-projekata procijenit će hoće li i kako digitalni dolar koristiti osobama koje nemaju račun u banci ili na računu nemaju dovoljno sredstava, ali i pojedincima koji imaju pristup bankarskim uslugama i malim poduzećima.

Ovo nije valuta američke središnje banke, ali...

Ove projekte podržat će tvrtka Accenture, ali zasad nisu poznati detalji. Ako je vjerovati Treatu, ti su projekti osmišljeni tako da budu "što sličniji" stvarnoj primjeni.

"Naravno, sve dok je ne bude izdavale Federalne rezerve, to neće biti digitalna valuta američke središnje banke, ali riječ je o istoj osnovnoj strukturi", rekao je Treat. "Možemo koristiti "stablecoin" strukturu kriptovaluta da pokažemo kako bi CBDC funkcionirao; jedina je razlika u tome tko je izdaje."

Treat očekuje da će se prvi rezultati vidjeti ubrzo, kroz nekoliko mjeseci, a projekt će se nastaviti i kroz sljedeću godinu. Javnost će o rezultatima biti obaviještena kako se budu završavali pojedini pilot projekti.