Japanskoj kriptomjenjačnici Liquid ukradeno 76 milijuna dolara

Još jedna velika krađa u svijetu kriptovaluta dogodila se japanskoj mjenjačnici, kojoj su napadači ispraznili sve wallete do kojih su mogli doći

Sandro Vrbanus petak, 20. kolovoza 2021. u 10:10

Japanska mjenjačnica kriptovaluta Liquid objavila je u četvrtak da su im nepoznati hakeri kompromitirali wallete u kojima su držali oveću količinu kriptovaluta. Sredstva do kojih su napadači uspjeli doći iznose oko 76 milijuna dolara u bitcoinu, etheru te tronu i XRP tokenima.

Odmah nakon što su primijetili ovu krađu, mjenjačnica je objavila i adrese walleta na koje su pokradene kriptovalute premještene. Istodobno su poručili i da su sve preostale tokene koje trenutačno imaju na svojim računima počeli prebacivati u offline (cold) wallete do kojih se ne može pristupiti putem Interneta. Iz istog su razloga privremeno zaustavili sve korisničke transakcije kupovine kriptovaluta, povlačenja sredstava s računa i uplate depozita.

Ovo je već druga velika krađa kriptovaluta ovoga mjeseca. Prva je, podsjetimo, bila daleko vrjednija – haker koji je to navodno činio "iz zabave" mjenjačnici Poly Network je prvo bio ukrao preko 600 milijuna dolara, da bi na kraju gotovo sve vratio jer nije želio riskirati pravne posljedice.

Iz japanskog Liquida za sada nisu objavili nove detalje niti su pozvali napadače da im vrate ukradeno, već su samo najavili da će nastaviti s istragom incidenta.

Zanimljivo, ovo im nije prvi slučaj neovlaštenog upada u sustav. Liquid je u studenome prošle godine također bio žrtvom napada, no tada su hakeri imali drugi cilj – ukrali su im, naime, osjetljive privatne podatke klijenata (imena, adrese i kriptirane lozinke).